Blog: Priče koje se radije ne govore
Ivana Zarić

Marija Božić, koordinatorka sa Miksališta:

PRIČE KOJE SE RADIJE NE GOVORE

Ovde, u Miksalištu, svaka nedelja je drugačija od prethodne – taman kad pomislim da smo ušli u nekakvu rutinu, da m2se situacija stabilizovala i da, barem na kratko neće biti iznenađenja, obavezno se prevarim. Situacija u novembru 2016, kada sam se priključila timu Refugee Aid Miksališta, i sadašnja situacija, u potpunom su raskoraku. Pregrmeli smo zimu, i prvo martovsko sunce kao da je odnelo sve one teške slike koje su brujale svetskim i domaćim medijima.

Novi ljudi idalje svakodnevno pristižu. Nova lica nose nove priče, i nove sudbine – neverovatne, teške, one koje se radije ne govore. Ali u Miksalištu nema mesta za tugu! Izbeglice su glavni nosioci pozitivne energije ovde. Iako je sama njihova situacija teška i neizvesna, ljudski duh pokazuje se snažnim i nesalomivim.  Smeh i šala, pesma i igra – to se svakodnevno može videti.

Šta sam naučila za ovih pet meseci? Pre svega da čovek mora biti snažan i da ne sme dozvoliti da ga išta u životu slomi. Život je nepredvidiv, i surov, a mi ne biramo gde ćemo se roditi i odrasti. To je teret koji nas može doživotno obeležiti.

m1Šta očekujem da će se dešavati u budućnosti – ništa dobro. Zidovi mogu samo postati veći, a granice šire i teško propustive. Ratovi i konflikti se neće zaustaviti. Možda ja kao pojedinac ne mogu da učinim mnogo, ali mogu nešto. I od toga treba poći. Lepa reč, razumevanje, empatija, ljubaznost. Ono što imam, mogu da podelim s drugima, kojima je potrebno. Čovek je čovek, sa ovog ili onog meridijana, kako kaže pesnik.  U zakonima svih zemalja piše da je neotuđivo pravo svakog čoveka – da živi slobodno i sigurno, da se školuje i da radi, i da doprinosi zajednici u kojoj stanuje. Zar ne bismo svi želeli da otvarimo to svoje pravo?

Marija je radila kao koordinatorka na Miksalištu od oktobra 2016. do marta 2017. Sada, u pauzama od predavanja i učenja, volonterski drži časove srpskog jezika izbeglicama. Marija je studentkinja opšte književnosti i teorije književnosti na Filološkom fakultetu. Zbog svoje pozitivne energije i prijatnosti, svima je postala omiljena učiteljica.

Comments