Anur_Hadziomerspahic_Racunaj_na_mene

Tužna vijest / Preminuo priznati bh. dizajner Anur Hadžiomerspahić

Anur_virtual_4

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera iz BiH, Anur  Hadžiomerspahić, preminuo je danas u Sarajevu.

Bio je bio cijenjen u struci i čuven po svojim plakatima i ilustracijama sa kojima je osvajao međunarodne nagrade. Njegovi  radovi bili su izlagani na brojnim izložbama u svijetu, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu.

Anur  Hadžiomerspahić je rođen u Sarajevu 1971.  gdje je studirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

Jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi , a posljednjih godina  njen umjentički direktor .

Anur_Hadziomerspahic_Sarajevo_6-5

Djelovao je u  kreativnom timu  Ideologija, čiji su plakati pratili  brojne kulturne manifestacije u zemlji. Potpisao je naslovnice albuma za Letu Štuke, Edu Majku, Dinu Merlina, Zabranjeno Pušenje i Amiru Medunjanin.

Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom.  Često uz dozu satire,  kroz  hiper-realizam, kompjutersku grafiku  ili  fotomontažu, na osebujan način  javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost.

Jedna od njegovih posljednjih kolekcija Fake Art je   umjetnikov statement prema savremenom  zaluđenom i podijeljenom svijetu. U svojim slikama kritikovao je savremeno  robovlasničko društvo, mašinerije za ubijanje, konzumerizam, nepravdu…

Njegov plakat našao se i u zbirci Tolerancija  u kojoj je  Mirko Ilić obuhvatio djela najvećih svjetskih  dizajnera, a koja je trenutno na turneji po najvećim svjetskim galerijama.

Odlaskom Anura  Hadžiomerspahića Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog velikog, originalnog i plodnog umjetnika. 

Pogledajte brilijantnu galeriju djela Anura Hadžiomerspahića OVDJE: https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/preminuo-poznati-bh-dizajner-anur-hadziomerspahic/283205

Radio Sarajevo/MH

Neka je laka zemlja…