10

„SOUND OF MATERIALS“ VO SKOPJE

EKIPA MIKSER HOUSEA NA SKOPJE DESIGN WEEKU 22.-26.11.2017.  

Na ovogodišnji Skopje design week 2017. uputile smo se na brzinu ali radosno, ne znajući šta nas sve očekuje na 7-om po redu Festivalu ali i u samoj Makedoniji. Bilo je ovo naše prvo putovanje ka jugu bivše Jugoslavije, i to ponosno ispred našeg Mikser House-a.

Otputovati od Sarajeva do Skoplja nešto je sasvim drugo. Na mapama najkraći put između dva grada je 504 km. Ali ako se odlučite za put autobusima; do Beograda vam treba 7 sati, uz prelazak granice sa Srbijom. Onda jutarnje presjedanje na stanici i nastavak puta do Skoplja u trajanju od još sedam sati.

Ali vrijedio je svaki minut dugog puta, koji je ukupno potrajao osamnaest sati, kada su nam po dolasku, naši srdačni domaćini predstavili Public room, multifunkcionalni prostor Centra za dizajn i inovacije u kojem se naredna četiri dana održavao Skopje design week. Prostor kao Mikser House u Sarajevu ali na tri sprata.

23843608_690601964479504_7750648127182681445_n

„Sound of materials“, naziv je i tema ovogodišnjeg izdanja festivala, kojeg su ove godine organizatori posvetili „promociji dostupnih materijala i tehnologija širom Balkana, a što bi trebala biti baza za novi razvoj proizvoda“.

Labirinti skopskog Public Room-a transormisani su u eksperimentalne prostorije u kojima su dizajneri izložili prototipe svojih proizvoda potencijalnim kupcima.

Zapravo program SDW-a je bio mix inovativnih disciplina, predstavljanje novih dostignuća u produkt dizajnu, modi, nakitu, muzici, gastronomiji. Uživali smo u mnoštvu radionica za djecu i odrasle, prezentacijama, koncertima, izložbama…Istovremeno, osjećali smo se kao kod kuće u najljepšem smislu.

2

„Ove godine sam primjetio da je veće umrežavanje ljudi nego smo očekivali. Postali smo prepoznatljivi ne samo u regiji nego i u Evropi. Primjećujem da saradnja balkanskih zemalja sa regionima ide lakše i puno bolje. Ono što nas brine je činjenica da je malo brendova na tržištu, slaba produkcija, a mladi dizajneri se ne razvijaju. Nadam se da je nastupio samo generacijski jaz i da je to samo trenutna situacija koja će se promjeniti“, kaže za MHS Aleksandar Velinovski, direktor Public Room-a.

Glavni razlog našeg dolaska je bilo učešće na radionici Design Thinking for Kids, na kojem smo prošli program pripreme mentora za vođenje radionica u radu sa djecom.

Noam i Niki iz Design club UK, je tim mentora koji je uz partnerstvo British Council-a, vodio kroz program šesnaest budućih mentora iz cijele regije: Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Makedonije i nas iz Bosne i Hercegovine. Bilo je to prvenstveno prekrasno druženje i učenje kroz praktičan rad s djecom od devet do petnaest godina.  Predstavljene su nam različite metode i alati, pomoću kojih na kreativan način dolazimo do ideja, a koje ćemo nadamo se primjeniti i u našim sredinama.

U svjetlu pet prekrasnih dana u Skoplju, novostečenih prijateljstava i znanja ostalo nam je samo da se zahvalimo našim domaćinima na svemu što su nam pružili a istovremeno i ponosni što je i Mikser House bio jedan od partnera Festivala. Vrijeme je i za povratak kući, noćni autobus ka Beogradu i dalje preko Drine do Sarajeva. Ponovo najmanje 14 sati ali vrijedilo je.

Се гледаме Скопље :)

Više fotografija možete pronaći na : http://house.mikser.rs/galleries/skopje-design-week/

Autor: Mirna Omerčaušević/Mikser House Sarajevo