gig baner 2

Round Midnight tribute to Miles Davis

Mikser House vas poziva na potpuno novi koncept džez događaja u gradu! Jedan dan mesečno biće u znaku muzike koja je utkana u gotovo sve žanrove koje danas poznajemo i u znaku velikana koji su svojim stvaralaštvom menjali svet i istoriju muzike.

ROUND MIDNIGHT program će, kroz filmske projekcije i tribute izvedbe odabranih muzičara, predstaviti publici jedinstveni višečasovni omaž odabranim stvaraocima i izvođačima džez muzike i srodnih žanrova.

Nakon Luja Armstronka i Četa Bejkera, treće po redu „Round Midnight“ veče zakazano je za četvrtak, 14. april, i biće u znaku legende džez muzike – Majlsa Dejvisa.

miles-davis-tutu-interior-frontal-photo-irving-penn-1986

Veče počinje u 21h, projekcijom filma “Lift za gubilište” (Elevator to the Gallows, 1958), a nastavlja se maratonskom tribute svirkom u tri bloka od po 50 minuta.

Ulaznice po ceni od 250 dinara možete nabaviti u Mikser House-u i na svim prodajnim mestima Gigs Tix-a.

Film Lift za gubilište (1958) je francuski kriminalistički film u režiji Luja Malea, kome je ovaj film ujedno i režijski debi. Danas je ovaj film poznat kao jedno od najznačajnijih ostvarenja kriminalističkog žanra 1950-tih.

Lift za gubilište je kritičare impresionirao time što je Malle istovremeno koristio motive i ikonografiju američkog film noir-a, dok mu je istovremeno dao sopstveni autorski stil. To se pre svega odnosilo na sumornu atmosferu pariskih ulica noću, koju je snimio direktor fotografije Henri Decaë, ali i poseban pečat filmu koji je dala džez muzika koju je napisao Miles Davis, i koja je kasnije izdata kao jedan od najpopularnijih albuma u njegovoj karijeri.

Majls Dejvis (Miles Davis), rođej je 1926. godine u SAD-u, u imućnoj porodici, za razliku od većine svojih kolega. Majka mu je svirala klavir, a otac je imao izgrađenu stomatološku karijeru, od koje je Majls još kao mali želeo da pobegne. Trubu je počeo da svira sa 10 godina, a već sa 18 odlazi u Njujork i orpobava se na umetničkom polju.  Vrlo kratko je studirao na Džulijardu, jer, kako je govorio, “sve što su tamo govorili bilo je isuviše belačko”. Pedesetih osniva grupu sa Džonom Koltrejnom, Filijem Džoom, Redom Garlandom i Polom Čejmbersom, a upravo je taj kvintet od Majlsa napravio legend u muzičkom svetu. Ostalo je istorija.

“Znam šta sam uradio sa muzikom, ali ne zovite me legendom, moje ime je Majls Dejvis”.