webfinal final-01

Regionalni konkurs za grafički dizajn fasade: KUĆA ZA SVE NAŠE LJUDE

Mikser Festival i Mikser House Sarajevo, Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajcarske,  pozivaju grafičke dizajnere i ilustratore sa područja bivše Jugoslavije da učestvuju na konkursu za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 9.9.2017. godine u Sarajevu

O PROJEKTU

Konkurs ima za cilj kreiranje novih mogućnosti za profesionalno ostvarenje kreativnih talenata sa Balkana i promovisanje grafičkog dizajna kao discipline izvan očekivanih medija, u urbanom prostoru. Autori se pozivaju da osmisle kreativno rešenje za fasadu napuštene fabričke hale koja će se novom namenom transformisati u “fabriku kulture”, i doprinesu revitalizaciji kvarta Pofalići, vodeći računa da svojim rešenjima reflektuju glavne vrednosti koje zagovara kulturni centar “Mikser House”: multidisciplinarnost, multikulturalnost, urbani duh, povezivanje regiona kulturom, ideju otvorenog društva za sve.

MIKSER HOUSE SARAJEVO
Mikser House je nezavisni kulturni centar koji spaja umetničke, društvene, edukativne i komercijalne aktivnosti u prostoru revitalizovanog industrijskog nasleđa. Programi su posvećeni razvoju lokalnih talenata i kreativnog sektora Balkana, kao i afirmaciji multikulturalnosti, društvenog aktivizma i održivih modela razvoja grada. Mikser House okuplja stvaraoce i stručnjake iz celog regiona, i predstavlja mesto susreta građana, arhitekata, dizajnera, umetnika, muzičara, kompanija, civilnog sektora, javnih institucija, medija, međunarodne i lokalne zajednice.  Nakon pet godina rada u beogradskom kvartu Savamala tokom kojih je održano preko 1500 kulturnih događaja sa više od million posetilaca, Mikser House otvara vrata svog regionalnog centra u industrijskom kvartu Pofalići u Sarajevu, 9. septembra, 2017. godine.

ŽIRI
Mirko Ilić, illustrator i grafički dizajner / profesor, Škola vizuelnih umetnosti, Njujork

Bojan Hadžihalilović, grafički dizajner / profesor, Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo

Maja Lalić,  arhitekta i urbanista / kreativni direktor Mikser House, Beograd

NAGRADE

PRVI KRUG: 20 finalista

U prvom krugu žiriranja, žiri će odabrati finaliste konkursa čiji će radovi biti predstavljeni javnosti u vidu kolektivne izložbe “Kuća za sve naše ljude” na Mikser festivalu 2017 u Beogradu, u periodu od 25. do 28. maja. Nakon otvaranja Mikser House-a u Sarajevu, izložba će biti predstavljena i sarajevskoj publici. Pored učešća na izložbi, autori odabrani u prvom krugu konkursa imaće priliku da pohađaju mentorisane radionice i prisustvuju stručnim predavanjima na Mikser festivalu. Zainteresovani finalisti će imati priliku da u budućnosti učestvuju u programima profesionalnog usavršavanja i javnog predstavljanja radova potencijalnim klijentima (speed dating, career days) koji će biti organizovani u Mikser House-u u Sarajevu nakon otvaranja centra, kao i da svoj rad predstave upravi Mikser House-a sa ciljem zaposlenja na poziciji grafičkog dizajnera unutar kreativnog tima novog kulturnog centra u Sarajevu.

Svim učesnicima izložbe biće uručena specijalna priznanja.

 

DRUGI KRUG: Tri glavne nagrade i Nagrada publike Mikser Festivala 2017

Na zatvaranju izložbe, žiri će proglasiti dobitnike i dodeliti prve tri nagrade konkursa, kao i Nagradu publike Mikser Festivala 2017.

 

I nagrada

 • Realizacija nagrađenog rešenja na fasadi kulturnog centra Mikser House Sarajevo, površine preko 600m2, čije troškove u potpunosti snosi Mikser House uz podršku partnera
 • Novčana nagrada: 1000 eur (bruto)
 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

II nagrada

 • Novčana nagrada: 500 eur (bruto)
 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

III nagrada

 • Novčana nagrada: 300 eur (bruto)
 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

Nagrada publike Mikser Festivala

 • Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

PRIJAVLJIVANJE NA KONKURS

Konkurs je otvoren za grafičke dizajnere i ilustratore iz svih bivših jugoslovenskih republika (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija). Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki kandidat/grupa može dostaviti više rešenja kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi www.sarajevo.mikser.rs  koji će biti aktivan do 5.maja 2017. godine u ponoć.
Preporučeni koraci:

 1. Preuzimanje prezentacije o projektu sa instrukcijama za prijavljivanje na konkurs ovde
 2. Preuzimanje podloge/plakata za primenu konkursnog rešenja ovde.
 3. Priprema preuzete podloge sa konkursnim rešenjem u dve verzije:
 4. PDF plakat za štampu, 300 dpi – za slanje linkom isključivo;
 5. JPG web preview, 72 dpi – za direktni upload putem formulara
 6. Upload PDF plakata za štampu (a) na nekom od cloud servera (dropbox, google drive, sky drive, wetransfer, i drugi) i priprema linka koji autori dostavljaju putem formulara
 7. U elektronskom formularu potrebno je popuniti podatke o  autoru, opis rada, link za PDF plakat (a), diretko uploadovati verziju plakata u web rezoliciji (b), i ukoliko je potrebno, ostale prateće vizuelne materijale, crteže i skice u web rezoluciji.  

 

VAŽNA NAPOMENA

Prijavom na konkurs kandidati potvrđuju da su autori svih priloženih radova i skica, i da MIKSER ima pravo objavljivanja priloženih radova na svim komunikacionim kanalima.

 

ROKOVI

Konkurs je otvoren do 5. maja 2017. godine u ponoć.

Rezultati Prvog kruga konkursa biće objavljeni na web stranici www.mikser.rs

Rezultati Drugog kruga biće objavljeni na Mikser festivalu 2017, 27. Ili 28. maja

 

VIŠE INFORMACIJA

sarajevo@mikser.rs

 

ORGANIZATORI

Mikser

www.mikser.rs

 

Projekat zapošljavanja mladih (YEP)

www.yep.ba

 

OVDE PREUZMITE PREZENTACIJU O PROJEKTU SA INSTRUKCIJAMA ZA PRIJAVU

OVDE PREUZMITE PODLOGU ZA IZRADU REŠENJA: PDF / EPS / AI

FORMULAR: http://sarajevo.mikser.rs/