Bolji svet

Radionica za bolji svet: Poštovanje različitosti i seksualna orjentacija

Mikser festival pokreće konkurs za mlade „Bolji svet“, kao i program edukacije namenjen učenicima osmog razreda osnovnih i svim razredima srednjih škola, u vidu radionica za mlade na teme rodne ravnopravnosti, vršnjačkog nasilja, nasilja na internetu, poštovanja različitosti i asertivnosti.

Serija od šest edukativnih i interaktivnih radionica odviće se u saradnji sa nevladinim organizacijama i stručnjacima od marta do maja 2016. godine sa ciljem da podignu svest mladih o relevantnim društvenim temama, ali i da ih aktivira i ohrabri da predlože svoja rešenja za rešavanje problema u društvu i ponude svoju viziju boljeg sveta.

Druga radionica će se odviti u prizemlju Mikser House-a u ponedeljak, 11. aprila, od 11 do 13 časova, a tema koja će se obrađivati je „Poštovanje različitosti i seksualna orjentacija“. Radionicu vode:

Anđela Ćeh, članica organizacionog odbora Ponos Srbije 2016,

spec. pedagog Ljiljana Marković, stručna saradnica za rad sa decom i mladima, i

Đurica Stankov, izvršni direktor AS Centra.

Takođe, učenike očekuje i muzičko scenski nastup renomirane umetnice Ane Stanić.

Cilj radionice je informisanje mladih i podizanje svesti u društvu, promocija tolerancije, ravnopravnosti i prihvatanja različitosti, da bi se suzbila stigma, stereotipi i predrasude, i da bismo zajedno kreirali tolerantno društveno okruženje, a mogu se prijaviti svi zainteresovani učenici sedmog i osmog razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola. Prijave se vrše slanjem podataka (ime, prezime, naziv i mesto škole, razred i odeljenje) na mejl adresu youth@mikser.rs, a učenici mogu da se prijave individualno, ili kao odeljenje.

Teme ostalih na koje će putem ostalih radionica mladi biti podstaknuti na razmišljanje sve do 15. maja su: vršnjačko nasilje, prevencija trgovine ljudima, nasilje na internetu i komunikacijske veštine među mladima.

Pored toga što su pozvani da učestvuju u interaktivnim edukativnim radionicama, svi zainteresovani učenici se pozivaju i da se prijave na konkurs Mikser festivala „Bolji svet“, čiji će rezultati biti prikazani na Mikser Kids & Teens zoni ovogodišnjeg Mikser Festivala koji se od 8. do 12. juna održava u Savamali.

Mladi od 14 do 19 godina se pozivaju da na mejl youth@mikser.rs pošalju likovne radove (tehnika i format su slobodai, a skenirani radovi se šalju u jpg formatu) ili eseje (word dokument, maksimum jedna strana, 12pt, 1.5 prored) na jednu ili više ponuđenih tema: „Introspekcija: kako želim da svet izgleda“, „Jednake razlike“ ili „Moj svetski poredak“. Pored priloženog rada neophodno je poslati i podatke: ime, prezime, naziv i mesto škole, razred i odeljenje, naziv rada. Rok za prijavu na konkurs je 15. maj.

Likovni radovi odabrani od strane žirija biće prikazani posetiocima Mikser Festivala od 8. do 12. juna u okviru izložbe „Bolji svet“, dok će najbolji eseji biti teme mini simpozijuma u okviru festivala. Autori pet najboljih radova iz obe kategorije dobiće specijalne nagrade na svečanom zatvaranju festivala.