Rade Š-vizual

Rade Šerbedžija stiže u kuću za sve naše ljude…

Mikser house Sarajevo s posebnim zadovoljstvom i ponosom najavljuje koncert slavnog pozorišnog i filmskog glumca Radeta Šerbedžije, uz pratnju Zapadnog kolodvor benda u četvrtak 26.10. u 21 sati.

Ponosno predstavljamo čovjeka koji svoju misiju, karijeru i pogled na život objašnjava možda najbolje u ove dvije rečenice :  „ono što radim cijeli život je da pokušavam činiti ovaj svijet boljim, i to svojim djelima, predstavama, pjesmama koje pišem i pjevam, nastojim doprinijeti pozitivnoj energiji. Jedina budućnost svih ovih naroda je suradnja“, rekao je Šerbedžija nedavno u jednom televizijskom intervju.

Bend s prijateljima

Bend Zapadni kolodvor postoji od proljeća 2011. godine. Nastao je kada je Rade okupio prijatelje muzičare s kojima je ranije sarađivao u teatru. Nakon jednosatne probe i prvog koncerta u samoborskoj biblioteci kao trio, vremenom su se bendu pridružila još trojica prijatelja. Svoju saradnju okrunili su dvostrukim live CD i DVD albumom Lisinski 2015. godine s brojnim gostima a među njima i njegov veliki prijatelj i umjetnik Arsen Dedić.

Glumac, režiser, pjevač, pacifista

Teško je izdvojiti najznačajnije uspjehe i djela gospodina Šerbedžije, čovjeka jedinstvene energije, stava i snage; glumca, pjesnika, muzičara a od prošle godine sa sinom Danilom i režisera filma Osloboduvanje na Skopje. Publika širom zemalja bivše Jugoslavije zna ga kao umjetnika koji je imao i ima jasan stav i otpor prema bezumlju, nacionalizmu, urbicidu i dijeljenju ljudi.

„Ovaj narod ne brani više ni Jugoslaviju, ovaj narod brani vlastiti život, građanski život, civilni život…Svoju slobodu na život i život svoje djece. I politike nisu važne, samo život. Život svakog od ovih ljudi. Od svih ljudi, pa čak i tamo ovih po brdima. Čak i od onih ljudi koji pucaju, čak i od njih“, govorio je Rade potresen nadolazećim ratom okupljenim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine 5. aprila 1992. ispred zgrade bosanskohercegovačkog parlamenta. Bio je to  vapaj za zaustavljanje ludila, uništenja Sarajeva, Bosne i Hercegovine, Jugoslavije koju je toliko volio…

Dvadeset pet godina kasnije Rade Šerbedžija ponovo dolazi u naš grad. Svih ovih godina i nije prestao. Uvijek se vraćao jednom od svojih gradova i po prvi put „u kući za svu našu d(j)ecu, za sve naše ljude“…

(Mirna Omerčaušević/Mikser House)