Konstantinovic

Promocija knjige o životu i delu Radomira Konstantinovića / 09. septembar

S velikim ponosom vas pozivamo na prvu promociju knjige o životu i delu Radomira Konstantinovića autora Radivoja Cvetićanina Konstantinovića „Hronika“ koja će se održati 09. septembra sa početkom u 19h!

Knjiga “KONSTANTINOVIĆ. Hronika” autora Radivoja Cvetićanina, na 816 strana, uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija, i 1.000 imena u Indeksu ličnosti, govori o životu i delu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića.

Na promociji će govoriti:                                                                                      21267656_10211245097498191_1831872264_o (3)

Mile Stojić, pesnik iz Sarajeva

Miljenko Jergović, književnik iz Zagreba

Svetsilav Basara, književnik iz Beograda

Grujica Spasović, bivši ambasador Srbije u BIH

Radivoj Cvetićanin, autor knjige.

Moderator Zoran Panović.

Posebno smo ponosni na Emira Hadžihafizbegovića koji ovom posebnom prilikom govoriti „Vraćanje Sarajevu“ Radomira Konstantinovića.

RADOMIR KONSTANTINOVIĆ – dete profesora univerziteta, ministra i kraljevog učitelja, koje je progovorilo ne na srpskom nego na francuskom, daroviti i hiroviti đak, bokser, 1944. pozadinac u ratu za oslobođenje Beograda, omladinski akcijaš, pesnik, novinar, tzv. saputnik Komunističke partije, književni, likovni i filmski kritičar, pisac književnih manifesta, romanopisac, književni istoričar, urednik, dramatičar, savetnik ministra, filozof, memoarist, angažovani intelektualac napokon – predvodnik antimiloševićevske Druge Srbije tokom krvavog raspada Jugoslavije. Beketov prijatelj. Prijatelj Bore Ćosića, ali i Miće Popovića, Krleže i Žike Stojkovića, Žike Berisavljevića i Ivana Stambolića, Kasima Prohića i Ota Bihaljija Merina, stanovnik Subotice, Beograda, Ivanjice i Rovinja. Hedonist i asketa. Višestruki laureat i zaboravljen čovek. To je Radomir Konstantinović, kad pročitate ovu „Hroniku“. U njenom starom, dobrom značenju, reč renesansni pristaje upravo njemu: čovek je obilnog dara. On nije pisac jedne knjige i jedne teze. Tvorac je, naprotiv, obimnog, raznovrsnog, klasičnog dela srpske književnosti i filozofije. Pisac stranica nedostižne lepote, mudrosti i vedrine.

Autor knjige “KONSTANTINOVIĆ. Hronika” RADIVOJ CVETIĆANIN (1947) diplomirao je književnost na Beogradskom univerzitetu. Kao novinar pisao je u vodećim srpskim listovima Politici i Borbi, i u nedeljniku NIN, a suosnivač je i nezavisnog dnevnika Danas, čiji je komentator. Priređivač je knjige “Nova Evropa”, o diplomatskim izveštajima Miloša Crnjanskog.

Bio je savetnik predsednika Srbije Ivana Stambolića, i predsednika Vlade SR Jugoslavije Milana Panića. Prvi je ambasador Srbije u Hrvatskoj. Tu dužnost obavljao je od 2005. do 2009. godine. O ambasadorskim danima, 2012. objavio je dnevnik “Zagreb indoors”.

Veliko hvala pokretu Novi Optimizam.

Ulaz je slobodan, dobrodošli :)