Film “Posmatrači”

Film Posmatrači je centralni deo kampanje Stop trgovini ljudima, projekta edukacije i prevencije na temu trgovine ljudima.Ovo filmsko ostvarenje realizovano je od strane UNITAS FONDA i MIKSERA, u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a. Film je premijerno prikazan na Drugom programu RTS-a 18. oktobra 2016.

Tema filma

Trgovina ljudima, a naročito decom i mladima je dramatičan, surov i složen oblik nasilja i istovremeno jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti. U Srbiji i regionu Balkana, iz godine u godinu raste broj dece i mladih koji su žrtve trgovine ljudima. Alarmantni podaci svedoče o neophodnosti uključivanja čitavog društva u otkrivanju, krivičnom gonjenju i zaštiti dece i mladih od trgovine ljudima.

posmatraci-plakat

Kratak opis filma

Posmatrači je kratak igrani film koji prati paralelene priče tri mlade osobe koje su postale (potencijalne) žrtve trgovine ljudima. Film pokazuje kako mladi mogu lako da budu uvučeni u opasne situcije. Mladima film šalje jasnu poruku da je važno da pričaju o svojim strahovima, sumnjama i onome što ih brine sa svojim bližnjima i da ne oklevaju da se obrate specijalizovanim institucijama kada im je potrebna pomoć. Iako se mladi suočavaju sa mnogim teškoćama tokom odrastanja, važno je da veruju u sebe i budu oprezni.

Kampanja

Film je deo šire kampanje čiji je slogan Ne posmatrajreaguj.

Kroz niz video klipova, poznate ličnosti, dodatno ukazuju na alarmantne podatke u ovoj oblasti, kako bi dodatno skrenuli pažnju i doprineli širenju svesti javnosti o ovom problemu.

Kampanju su, svojim učešćem, podržali: Nela Mihajlović, Aleksandar Šapić, Nenad Jezdić, Aleksandar Srećković-Kubura, Tanja Peternek-Aleksić, Nebojša Ilić, Tamara Dragičević, Sara Jovanović, Nina Radulović-Lečić…

Film se koristi kao edukativno sredstvo i podrška za kvalitetniji rad zaposlenih u obrazovanju sa učenicima u srednjim i osnovnim školama, na prevenciji u ovoj oblasti.

Ekipa filma:

Reditelj – Nikola Ljuca

Scenarista – Nataša Drakulić

Izvršni producenti – Tatjana Gostiljac, Vojkan Gostiljac

Direktor fotografije – Vojkan Gostiljac

Montažer – Nataša Damnjanović

Kompozitor – Janja Lončar

Kostimograf – Dragica Laušević

Scenografi – Mira Pavlica, Mira Andrejević

Glumci:

Maja Šumonja, Đorđe Mišina, Simona Sićović, Aleksandra Stojmenović, Nikolina Kokunešovski, Katarina Živković, Jagoš Milošević, Janko Kovačević, Miloš Petrović,  Tamara Krcunović, Radoje Čupić, Vanja Ejdus, Aleksandar Đurica, Aleksandar Srećković,  Monika Romić, Jakov Jevtović, Danica Radulović, Jovana Stević, Maja Šipovac

IMDB link