MH sarajevo web-01

Počeli radovi na Mikser House-u Sarajevo

Beogradski kreativni kolektiv „Mikser“, otvara u Sarajevu „Mikser House“, regionalni centar urbane kulture koji sa velikim uspehom radi u Beogradu već pet godina, okupljajući mlade umetnike, kreativce, publiku iz Beograda, Srbije, regiona i sveta. Sa preko 500 raznovrsnih događaja tokom godine i preko 250 000 posetilaca, Mikser House je postao kulturni katalizator koji se bez ikakvog kompromisa bori za drugačiji kulturni obrazac na Balkanu od onog koji nasleđen iz devedesetih godina prošlog veka. Do danas kroz Mikser House Beograd prošlo je 1.500.000 posetilaca iz celog sveta.

Projekat Mikser House Sarajevo prostire se na preko 1.300 kvadratnih metara i sastoji se iz koncertne i sajamske sale, design shop-a, innovation lab-a, kantine i galerije Frederik Moris koja nosi naziv po čoveku čija ljudskost i hrabrost treba da budu primer, ali i opomena da je svaki ljudski život nemerljivo vredan.

Multikulturalnost, afirmacija apsolutnih vrednosti, razmena ideja, kreativnih sadržaja, ali i negovanje kulture sećanja na najteže dane novije balkanske istorije tokom kojih je grad Sarajevo postao tragična metafora stradanja, jesu pretpostavke na kojima beogradski projekat u Sarajevu gradi svoj ideološki obrazac

Snažan impuls realizaciji projekta svakako jeste dugogodišnja saradnja Mikser Beograda i velikog broja kreativnih entiteta i pojedinaca iz BIH koji se zajedno i zdušno bore za jedan cilj – a to je redizajniranje Balkana kao dela Evrope odakle su kroz istoriju u svet odlazile uglavnom loše vesti.

Mikser House Sarajevo biće finansiran iz tri izvora, međunarodnih fondova, komercijalnih sponzora, i investicija Mikser House-a Beograd.

Veliko otvaranja Mikser House-a u Sarajevu zakazano je 08. septembar  2017. godine. Otvaranje MH u Sarajevu jeste korak ka promeni balkanskog usuda. To je korak koji inicira nadu da je bolji i lepši Balkan moguć i da će generacije koje sada stasavaju biti ponosne na njega.

Pozitivni Balkan već postoji, on nije fikcija. Treba mu samo malo svetla i mesta gde će se predstaviti. Verujemo da će Mikser House Sarajevo biti jedna od svetlih tačaka, koja će uticati pozitivno na sve nas zajedno.

Vidimo se na otvaranju naše nove, sarajevske kuće!