Kolektiv MARIJA PIROŠKI (10)

Nakon Mikser festivala, izložba „Njen krug“ u Parizu!

Izložba „Njen krug“ se, nakon premijernog predstavljanja u beogradskoj galeriji Kolektiv, u okviru Mikser festivala 2016 (8 – 12. jun), gde je naišla na izuzetne reakcije struke i publike, seli u Pariz, gde će 2. jula u 19 časova, biti otvorena u prostorijama Srpskog kulturnog centra.

Kolektiv MARIJA PIROŠKI (13)
Foto: Marija Piroški

Izložba koja prikazuje žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, nastala je na inicijativu Mikser organizacije, u sklopu „Ženijalnog“ programa na ovogodišnjem Mikser festivalu, snažno obojenog temama rodne ravnopravnosti, ženskog stvaralaštva i društvene jednakosti.

„Njen krug“, koji je domaća publika imala priliku da vidi od 8. do 17. juna u galeriji Kolektiv u Savamali, se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji od početka XX veka do danas. Mapiranje, prezentacija, obeležavanje i obilaženje objekata koje su projektovale i dizajnirale žene omogavaju da se šira javnost podseti, upozna i sagleda njihovo stvaralaštvo, uz hronološke, geografske, autorske i stilske reference.

Kolektiv MARIJA PIROŠKI (8)
Foto: Marija Piroški

Publici se na izložbi i pratećim programima u okviru nje predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnika različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada i Srbije, a sve sa ženama autorima u fokusu. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus, izložba upoznaje javnost sa ženskim licem Beograda i Srbije.

Kolektiv MARIJA PIROŠKI (5)
Foto: Marija Piroški

Pored toga, predstavljanje ženske kreativnosti i stvaralaštva na izložbi su dodatno zaokruženi i predstavljanjem najznačajnijih dizajnerki, među kojima se izdvajaju rodonačelnice dizajna u Srbiji Mirjana Marić i Dobrila Vasiljević Smiljanić.

Autori izložbe su Milena Zindović, Andrea Tamaš Tačić i Ivan Stanojev.

Dizajnerka izložbe je Natalia Zwick.

Gostovanje izlozbe u Parizu realizovano je uz podršku Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

„Njen krug“ će u Srpskom kulturnom centru u Parizu (ulica: St. Martin 123) biti otvoren od 2. jula do 20. avgusta.