7A4B6453

„NACIONALIZAM ŽELI DA NAS PODJELI, ALI LJUBAV ĆE DA POBJEDI“

Prvi DAN RAP PUBLIKE u MHS 29.11. 2017.

Nekoliko stotina ljubitelja hip-hop-a okupilo se u sarajevskom Mikser Houseu 29. novembra kako bi uživali u rimama i bitovima izvođača rap muzike iz bivših jugoslovenskih republika.

Na simbolično nazvanom Danu Rap Publike nastupili su Divizija iz Makedonije, Kendi iz Srbije, Frenkie, Kontra & Indigo iz BiH, te Stoka iz Hrvatske. Trebali su a nisu nažalost uspjeli stići i  Random iz Crne Gore i N’Toko iz Slovenije.

„Nacionalizam želi da nas podjeli, ali ljubav će da pobjedi. Ajmo jedan vrisak za hip-hop, koji nije mrtav. I nikad neće biti“, otvorio je tim riječima inicijator i organiza Dana RPP Stihomir Klepić, inače član sarajevskog hip-hop sastava Helem Nejse i producent MHS-a.  Objašnjava kako je „od rata prošlo i više od dvije decenije a da se Dan Republike, nekada jedan od najvećih praznika bivše Jugoslavije ne obilježava“.

„Odlučio sam da taj dan pretvorim u Dan Rap Publike. U vrijeme kada duhovi prošlosti izlaze svakodnevno; ratne presude, dizanje tenzija, političkih, nacionalnih, religijskih pa evo prilike da pokažemo i svijetu, a i svima u Bosni, na Balkanu da zapravo ima normalnih ljudi kojima eto nije stalo do dizanje tenzija, nego im je stalo do muzike, ljubavi i saradnje“, kaže Klepić za MHS.

Čistu energiju i ljubav prema hip hopu prepoznala je i sarajevska publika koja je sve izvođače, nove i poznate balkanske bitove i rime iz Beograda, Zagreba, Strumice i Tuzle ispratila uz skakanje, podršku i pjevanje.

7A4B6511

Regionalna hip hop scena, smatra Frenkie ima svoje uspome i padove: „mislim da je ranije bila nekako više složnija i uvezana. Sada je to u nekoj silaznoj putanji , ne znam zašto i zbog čega  Žao mi je zbog toga. Države su se okrenule sebi, izvođači svojim državama, ne svi ali je većina. Mislim da ovakvi događaji doprinose da se ponovo to sve gleda na jednu scenu, jer to jeste jedna scena. Svi razumiju jezik i svi pričamo istim jezikom“.

Momci iz makedonske Divizije su po prvi put u Sarajevu ali i Bosni i Hercegovini. Oduševljeni su konceptom festivala a bend postoji od 2003. godine.

„Mi smo krug prijatelja, i sviramo skupa. Izdali smo tri albuma i imamo mnogo live nastupa.  „Okupljanje  bivših jugoslavenskih država, posebno  na ovaj dan, dan Rap Publike je sjajna stvar, i nadamo se da će se nastaviti i naredne godine“, kažu dragi gosti iz daleke a bliske Strumice.

CRVENE ZVIJEZDE HIP HOP-a

Današnje druženje podržali su i ulični umjetnici iz sarajevske Obojene klape oslikavanjem grafita na stageu. „Nacrtali smo grafit za Dan Rap Publike sa simbolom crvene zvijezde i bojama naše stare republike. Povezali tri stila trojice umjetnika, i to je dio scenografije Festivala, pričaju za MHS momci iz Obojene klape.

2017-11-29 13.04.34

To udruženje, čiji je cilj promocija ulične umjetnosti u Sarajevu, formirali su 2015. nakon što su i prije toga neumorno oslikavali sarajevske zidove.  O 29. novembru kao prazniku „znaju samo iz priča, jer su mladi“, ali znaju da „u budućnosti žele promovisati alternativnu uličnu umjetnost, oslikati nove grafite i murale u svom gradu a popularizaciju grafiti scene ostvariti orgnizaciom radionicama za djecu“.

Jedan od začetnika bh hip-hop scene Frenkie podržao je ideju organizatora na prvu: „sretan sam što su uspjeli to da realizuju i maloprije sam spominjao prijateljima, u čudu smo ostali da je srijeda večeras, a atmosfera je odlična, prepun MH. Predobri ljudi, publika je bila fenomenalna i vrhunski izvođači. Volio bi da se ovo prenese u neku tradiciju jer je super priča“.

„Hip hoperi, su se a pri tome mislim na sve elemente hip hopa, grafita, rapera, dj-inga udružili kako bi zajedničkim snagama pokazali da se međusobno poštujemo, surađujemo, volimo i da se ne mrzimo“, objašnjava Stihomir Klepić misiju ovog prvog izdanja festivala.

7A4B6411

 

„To je i osnovna poruka, ideja i mislim da je to jako bitno da u ovom trenutku kada se dižu tenzije da imamo jedan takav event, a MHS je pravo mjesto za tako nešto“, poručuju organizatori prvog Dana RapPublike u Sarajevu za koji se svi nadaju da će postati tradicionalan..

 

 

Više fotografija na MH Galeriji: http://house.mikser.rs/galleries/dan-rappublike/

Autor: Mirna Omerčaušević