mojbici

Moj Bicikl: Drago nam je što doprinosimo sve većem broju biciklista kod nas

Moj bicikl je mala porodična firma osnovana u januaru 2015. godine u Beogradu od strane ljudi koji su želeli da voze malo drugačije bicikle, pa su rešili da ih sami naprave. Njihovi dvotočkaši namenjeni su onima koji misle da i bicikl može da bude izraz ličnog stila i da više govori o osobi koja ga vozi, nego o firmi koja ga je napravila.  Akcenat je na lepim bojama i interesantnim aksesoarima, pa tako ovi bicikli nemaju mnogo brzina, masivnih zupčanika i menjača.

Kako su rezultat ručne proizvodnje i dizajna, svaki komad je na neki način unikat, a odabrane modele možete pronaći i u Mikser House Balkan Design Store-u u Karađorđevoj 46.

Jednog sunčanog dana, dok nas je kej iza Mikser House-a prosto dozivao da provozamo bajs po njemu, porazgovarali smo sa kreativnim timom koji stoji iza brenda „Moj bicikl“ o preduzetništvu, inspiraciji, statusu biciklizma u Srbiji i još po nečemu, a razgovor prenosimo u nastavku. Želimo vam lepu i aktivnu vožnju! :)

Moj bicikl1

Otkud ideja da se otisnete u preduzetničke vode i počnete proizvodnju custom made bicikala?

Oduvek smo želeli da radimo nešto zajedno, nešto što volimo, što nas interesuje i u čemu bismo naravno i mogli da budemo uspešni. Ideja o proizvodnji bicikala kakve pravimo danas se nije rodila preko noći. Mi smo na neki način nasledili porodični posao o kojem smo razmišljali godinama, samo smo mu dodali malo nekih novih detalja, malo boje i što je najvažnije drugačiji pristup izradi kao i samom kupcu.

mojb

Koji su izazovi sa kojima se susrećete kao mlade kreativne zanatlije?

Najveći problem je taj što određenu količinu delova uvozimo. To pre svega podrazumeva dobru oragnizaciju posla, dobro planiranje zaliha, finasija i vremena, a u našem slučaju kada pravimo jedan po jedan bicikl za pojedinačne kupce, planirati bilo šta unapred je prilično teško.

Koliki deo izrade bicikla čini proces dizajniranja?

Osmišljavanje dizajna, ukoliko zavisi samo od nas, je proces koji nekada traje nekoliko minuta, a nekada se „krčka” danima. Ponekad u samom toku izrade bicikla isprobavamo razne opcije i tako se zapravo bavimo i dizajnom i izradom istovremeno.

mojibic

Da li je u izradi presudan dizajn ili tehničke karakteristike?

Naravno da bicikl pre svega mora da bude tehnički ispravan, da ima kvalitetne delove i da bude precizno sklopljen. Dizajn je već ona nijansa koja nas vizuelno čini prepoznatljivima. Ipak, sam dizajn je retko smetnja tehničkoj ispravnosti bicikla tako da možemo da odgovorimo na gotovo sve zahteve kupca.

moj

Kao dobre poznavaoce biciklističkih prilika, kakvo je stanje u biciklističkoj kulturi u Srbiji?

Čini nam se da se stvari polako kreću na bolje. Najdraže nam je kada neko ko do sada nije vozio bicikl bude inspirisan onim što radimo i dođe da mu napravimo prvi bicikl. Drago nam je da na neki način možemo da doprinesemo sve većem broju biciklista kod nas. Ne samo u Beogradu, nego i u celoj Srbiji.

mojbic

Šta nam Moj bicikl sprema za ovo proleće?

Mnogo raznih bicikala, a biće tu, nadamo se i poneko iznenađenje, koje ćemo da vam otkrijemo… malo kasnije tokom sezone :)

Za kraj, monocikl, bicikl ili tricikl?

Bicikl, naravno!