Refugiee-web

Mikser i Refugee Aid Miksalište pozivaju da kreirate svoj Dan bez granica!

Mikser organizacija i Refugee Aid Miksalište pokreću inicijativu „No borders day / Dan bez granica“ i pozvaju sve zainteresovane kolektive, kreativce, udruženja i organizacije da provedu jedan human, produktivni dan sa timom Miksališta u Mostarskoj 5, pridruže se našim volonterima i osmisle druženje, interakciju ili kreativnu radionicu sa izbeglicama koje svakodnevno prolaze kroz našu prestonicu.

Iako su granice zvanično zatvorene, broj izbeglica koji dolazi po pomoć na Miksalište je u poslednje vreme sve veći, a zbog nedovoljno dobro regulisanih procedura pružanja pomoći, izbeglice uglavnom ostaju prepušteni dobroj volji naših sunarodnika i organizacija na koje nailaze na svom mukotrpnom putu.

Upravo zato, Mikser i Refugee Aid Miksalište, pozivaju sve kreativne kolektive, umetnička udruženja, organizacije, firme i kompanije da se priključe „No borders day“ inicijativi i daju svoj doprinos ublažavanju izbegličke krize, kroz interakciju, druženje i integraciju.

U svakodnevnom bliskom kontaktu sa ljudima koji su izbegli iz zemalja Bliskog istoka i Afrike, volonteri na Miksalištu se iz prve ruke upoznaju sa ličnim pričama ljudi i lica koja stoje iza zida izbegličke krize. Cilj „Dana bez granica“ jeste upravo rušenje tog zida, gde se svi kolektivi koji se priključe inicijativi ohrabruju da osmisle jednodnevno druženje na Miksalištu u vidu edukativne ili kreativne radionice, sportskih ili zabavnih aktivnosti, ili neke druge vrste interaktivne razmene.

„Dan bez granica“ teži da inspiriše kako naše sugrađane, tako i izbeglice, da kroz dijalog i interakciju, na neposredan način, nauče jedni o drugima i upoznaju se sa kulturama našeg i naroda iz ratom pogođenih zemalja, sve u cilju integracije izbeglica u evropsko društvo i građenja drštva u kojem je suživot različitih, i naizgled suprotstavljenih kultura, ostvariv.

Mikser tim će biti prvi koji će provesti „Dan bez granica“ na Miksalištu, i to u petak, 15. aprila, u vidu sportskog druženja sa izbeglicama, zatim će uslediti tim Fondacije Ana i Vlade Divac, a svi zainteresovani koliektivi koji žele da se pridruže su pozvani da se prijave putem adrese office@refugeeaidmiksaliste.rs i postanu deo inicijative.