Miksalište 2 FOTO Marija Piroški

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula

Kulturna organizacija „Mikser“ obaveštava javnost da će distributivni centar za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka „Miksalište“, koje se nalazi na novoj adresi u Gavrila Principa 15, u beogradskoj Savamali, obustaviti rad na neodredjeno vreme u petak, 1. jula, dok se ne steknu uslovi za normalan rad prihvatilišta.

Miksalište 2 FOTO Marija Piroški (2)
Foto: Marija Piroški

Veliki priliv izbeglica poslednjih nedelja koji na Miksalištu prevazilazi brojke od pet stotina dnevno, nadrasta mogućnosti i kapacitete centra koji se već par meseci logistički i finansijski održava u životu isključivo resursima matične organizacije – Miksera, koji više ne može da podnosi sam finasijske, bezbedonosne i komunalne rizike koje ovakva aktivnost nosi. Dodatni i možda još važniji problem predstavljaju nesolidarnost i veoma jasno izraženo nezadovoljstvo stanara i vlasnika poslovnih objekata u zoni oko Miksališta ovolikom fluktuacijom ljudi, što otežava rad Miksališta i neminovno implicira kreiranje održivog i uredjenog sistema pomoći izbeglicama u celom reonu Savamale.

Refugee Aid Miksalište FOTO Marija Piroški (1)
Foto: Marija Piroški

Kulturna organizacija organizacija „Mikser“ će se obratiti za pomoć Komeserijatu za izbeglice Vlade republike Srbije, UNHCR-u, gradu Beogradu i ostalim organizacijama sa kojima odlično sarađuje, u najboljoj nameri da zajedničkim snagama napravimo funkcionalan i dobro koordinisan sistem pomoći izbeglicama u Savamali, kao tranzitnoj zoni Beograda gde su izbeglice skoncentrisane od početka krize, bez obzira na postojanje i naporan rad izbegličkog centra u Krnjači. Takav sistem mora podrazumevati poštovanje komunalnih, sanitarnih i bezbedonosnih kriterijuma pružanja pomoći izbeglicama, ali i razumno uvažavanje primedbi stanara i vlasnika poslovnih objekata u kvartu.

Refugee Aid Miksalište FOTO Marija Piroški (3)
Foto: Marija Piroški

Podsećamo, Miksalište je humanitarni centar nastao kao gradjanski odgovor na izbegličku krizu u čiji rad je uključen veliki broj humanitarnih organizacija kao što su UNHCR, Fondacija Ana i Vlade Divac, Praxis, Save the children, Médecins du Monde, CARE international, NRC, Novosadski humanitarni centar, Oxfam, Terre Des Homes, Lifegate, Karitas, Čovekoljublje i mnogi drugi. Za godinu dana postojanja preko 130 000 izbeglica je dobilo direktnu pomoć u hrani, odeći, obući, medicinskim pregledima, edukaciji. Kao distributivni centar, tim Miksaišta je  svakodnevno slao humanitarnu pomoć na granice i na taj način pomagao najugroženijim izbeglicama, posebno u zimskom periodu. U radu Miksališta je pomagalo preko 1200 volontera iz preko 68 zemalja sveta. Miksalište je ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade „Doprinos godine Evropi“  koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji kao i Međunarodni evropski pokret.

Miksalište doprinos godine Evropi

Duboko smo uvereni da samo zajedničkim naporom države, civilnog sektora, međunarodnih humanitarnih organizacija, ali i većom solidarnošću žitelja Savamale, možemo doći do održivog rešenja, pogotovu zbog nadolezećeg  letnjeg perioda koji podspešuje migracije. Smatramo da smo doneli razumnu i odgovornu odluku i nadamo se da će ovaj zastoj u radu „Miksališta“ biti zapravo početak stvaranje jedne solidarne i odgovorne koalicije svih aktera na humanitarnoj sceni.

Miksalište 2 FOTO Marija Piroški
Foto: Marija Piroški