nezaposleni_zig

Koncert kultnog sarajevskog benda Teška industrija / 21. januara

TEŠKA INDUSTRIJA – „Bili i ostali Raja“

Kultni sarajevski bend Teška industrija, svoj prvi veliki solistički koncert u Beogradu nakon punih 39 godina će održati 21. januara sa početkom u 21h u Mikser House-u pod motom „Bili i ostali Raja“! Bend koji je nastao 1973. u Sarajevu, sinonim je sarajevske pop-rock škole a predvode ga još uvek, kao i sedamdesetih,  basista Ivica Propadalo, renomirani scenograf i dizajner  i gitarista Vedad  Hadžiavdić.

Tešku industriju 1973. osnovali su Vedad Hadžiavdić i Gabor Lengyel, a kroz bend koji su prošli mnogi pevači Fadil Toskić, Seid Memić Vajta, Goran Kovačević, Mladen Vojičić-Tifa, Alen Mustafić, Marta Kuliš, Lea Mijatović. Početkom ove jeseni kao novi vokal u bend dolazi mlada atraktivna splićanka Maja Bajamić, koja svojim izuzetnim vokalnim i scenskim sposobnostima, donosi bendu kvalitetne promene.“Pratim te u stopu” naziv je njihovog novog singla, sa kojim započinje i novo poglavlje u radu ove legendarne grupe.

Njihov debitantski konceptualni album pod imenom „Ho-ruk“iz  1976., zapamćen kao vrlo moderan i vanvremenski muzički projekat. Bend se tada deklarisao kao predstavnik „progresivnog hard rocka“. Usledili su albumi „Teška industrija“, „Zasviraj i za pojas zadjeni“, „Ponovo sa vama“, „Sarajevska noć“ i „Ruže u asfaltu“.

Od prvih hitova poput pesama Jahorina, UFO i Jahorina, Teška industrija je zaista pisala pop-rock istoriju bivše države. Godine 2007. godine kada su objavili album ”Kantina” sa Seidom Memićem-Vajtom koji se tada ponovno vratio u bend, Teška industrija snimila je nekoliko sjajnih albuma: „Nazovi album pravim imenom“, „Bili smo raja“, dvostruki album „XL Nakon! i „Selfie“.

Ogroman regionalni uspeh postigli su albumom „Bili smo raja“, koji je omaž sarajevskoj pop-rok školi; na albumu su se našle rockerske obrade pesama Zdravka Čolića, Bijelog Dugmeta, Kemala Montena, Plavog orkestra, Indexa, Dina Merlina, Crvene jabuke i Halida Bešlića, a čija obrada pesme U meni jesen je, u rock izvođenju Teške industrije na kanalu YouTube ima preko 5 miliona pregleda. Album su nazvali „Bili smo raja“, jer su zaista s tom njihovom sarajevskom rajom sarađivali i družili se. Njihov slavljenički koncert 2013. godine u rasprodanoj zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog začinili su spektakularni gosti: Arsen Dedić, Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Zoran Predin, Gabor Lengyel, Nikša Bratoš i Miroslav Bartulica (frontmen grupe Bolero).

 

Koncertom koji je pred njima 21. januara u Mikser House-u, Teška industrija će svojoj  vernoj publici u Beogradu predstaviti presek svoje bogate muzičke karijere i pokazati da su – Bili i ostali Raja!

 

Ulaznice možete nabaviti u pretprodaji po ceni od 800 RSD na prodajnim mestima Gigs Tix-a!