04-Kavez-Web-Pic

Izložba “Kavez” Danila Mataruge / 27. mart

Samostalna izložba Danila Mataruge u okviru koje će prikazati seriju fotografija pod nazivom „Kavez“ kroz koje predstavlja svojevrsnu ispovest ljudi koji su doživeli krah i osetili bol zbog kraja ljubavi će  biće otvorena 27. marta sa početkom u 19h u Mikser House-u. On ukazuje na to da u savremenom dobu tolerancija, ljudskost, nežnost, empatija, a posebno ljubav gube na svojoj težini. 

“Izložba Kavez je moj doživljaj parova koji su, iako žive u atmosferi u kojoj je samoodržanje često mislena imenica, u kojoj mnogi pokazuju iskonske i neljudske strasti, ipak odlučili da pobede još jedan u nizu pritisaka. Želeo sam da prikažem poslednju emociju, poslednju kap u časi, poslednji čin jednog emotivnog kolapsa u kome je neko potpuno smiren, neko začuđen, neko srećan, a neko u potpunom mraku, totalnom očajanju. Modele sam obukao u gaze sa perjem, namazao njihova tela bojama koje podsećaju na ratne, želeći tako da simbolišem ranjenost i fragilnost sa jedne, a iskonske i životinjske potrebe sa druge strane”, rekao je Mataruga.


Najveće životne i ljudske vrednosti u 21. veku postale su sramota, nepoželjno ponašanje sklono osudi i podsmehu. Umesto zajedništva, uzajamnog poštovanja i uvažavanja, sveli smo se na sirovi životinjski instikt, i u osnovnoj egzistenciji i u ljubavnim odnosima. Živimo u svetu u kome preovladava bežanje od bilo kakve vrste bliskosti i nežnosti, i u kome se zaljubljeni karakterišu kao slabići i jadnici.

Kroz seriju „Kavez“ Danilo Mataruga predstavlja emociju u tačkama pre pucanja i odustajanja. On prikazuje ono što su svi bar jednom prošli, prolaze ili će proći – emociju para koji je jednog jutra shvatio da im je odnos dostigao trenutak u kojem je jasno da je sve što su u njega uložili postalo besmisleno. Da je sve u grču uz obostrano opterećenje. Mataruga priča priču o trenutku pre koga će se okrenuti i otići. To je njegova priča o posledicama koje je donelo i sve više ustaljuje moderno društvo.

“Danilov rad pratim poslednje dve godine, a kako imam priliku da radim sa velikim brojem fotografa iz Engleske, slobodan sam da kažem da je Danilov koncept vrlo originalan, a istovremeno deo našeg svakodnevnog života, verujem da će se mnogi od nas, na svoj specifičan način pronaći u emociji koja serija fotografija Kavez nosi”, kaže Dejan Kostić, fotograf i postproducent, NB agency London.

O autoru
Danilo Mataruga aktivno se bavi fotografijom tri godine. Odrastao je u porodici umetnika, ceo život eksperimentiše i isprobava razne forme umetničkog izražaja. Do sada je radio sa nekoliko velikih marketinških agencija i časopisa. Ovo je njegova prva samostalna izložba.