Za web

Izložba: Body&Border se otvara u Stokholmu 19. aprila, u junu na Mikser festivalu

U Stokholmu se u utorak, 19. aprila, otvara izložba švedskog Codesign Researsch studija pod nazivom “Body&Border”  koja se bavi novim granicama Evrope, posmatrajući ih iz različitih perspektiva. Izložbu će domaća publika imati priliku da vidi od 8. do 12. juna u Savamali, na Mikser Festivalu, a tim povodom, specijalni gost i jedan od govornika na otvaranju izložbe u Stokholmu biće kreativna direktorka Mikser festivala, Maja Lalić.

CoRS-utstallning1-webb
Photo: CoRS

Izložbom “Body&Border”, CoRS (Codesign Research Studio) dovodi u pitanje svrhu i posledice novih evropskih granica. Upotrebom arhitektonskih alata i metoda, analizirani su različiti tipovi granica, a njeni detalji, oblici, dimeznije, proporcije, komponente i kompozicije se posmatraju u odnosu sa ljudskim telom.  Posledice podizanja granica i njihov direktan uticaj na ljudsko telo su dokumentovani putem terenskih poseta, intervjua i izveštaja doktorke sa Miksališta, a posetilac je u mogućnosti da i neposrednije iskusi nekoliko ličnih i individualnih priča “zarobljenih” u vremenu i prostoru putem 3D mapa i modela.

danger-1100x720
Photo: CoRS

CoRS je radeći na izložbi kreirao i digitalnu 3D bazu arhitekture granica, otkrivajući novu sliku evropske fortifikacione politike i migracione ekonomije.  Izložba je realizovao CoRS u saradnji sa ABF Stockholm i KTH školom arhitekture, uz podršku  Stockholm Stad, Mikser organizacije i Stad magazina.

DSF6105-1100x720
Tests of body tissue physics in relation to barbed tape. We are using molds of our own body for the ballistic gel forms. The tests are done in relation to studies of which bodyparts that are most targeted by the border architecture and by the documentation of the damage the actual border architecture performs.

Otvaranje izložbe u Stokholmu zakazano je za utorak, 19. april u 18h, u vidu kratkih prezentacija govornika: Peter Ullstad i Jelena Mijanović iz Codesign-a, Francesco Sebregondi (Forensic Architecture), Maja Lalić (Mikser), Maximilian Zinnecker (KTH project “Beyond the White Tent).

Kreativna direktorka Miksera, Maja Lalić, ovom prilikom će predstaviti Refugee Aid Miksalište inicijativu i planove za novi Multicultural Integration centar u Savamali, a ujedno će i najaviti Mikser Festival, koji se pod sloganom “Sensitive Society” od 8. do 12. juna održava u Savamali, u okviru kog će domaća publika imati priliku da vidi izložbu “Body&Border”.