ISR-web

From Israel with Love – Izraelski vikend u Mikseru / 10. do 12. februar

Festival “From Israel with Love”, koji se drugu godinu zaredom održava u „Mikser hausu“, i ove godine će od 10. do 12. februara predstaviti neka od najznačajnijih imena izraelske kulturne scene. Beogradska publika će tokom izraelskog vikenda moći da uživa u modernoj igri, koncertu poznatog telavivskog gruv benda, studentskim filmovima, izložbi o bauhaus arhitekturi, radionicama za izradu nakita i naravno, sve to začini izraelskim kulinarskim specijalitetima. Ambasada Izraela će ovim festivalom obeležiti i 25. godišnjicu obnavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Program:

Flajer 2-01 (1)

Petak, 10. februar 21h
Smela i duhovita igra Josija Berga i Odeda Grafa

Festival otvara „Plesni teatar Josija Berga i Odeda Grafa“, koji su od ranije poznati beogradskoj publici, a koji će izvesti svoje najnovije ostvarenje „Dođi, skači sa mnom“. Reč je o smeloj, provokativnoj i duhovitoj predstavi koja ispituje značaj umetničkog stvaralaštva u okviru izraelske političke realnosti. Delo pomera granice, kako literarno tako i vizuelno. Igrači se u okviru fantastične avanture kreću među istorijskim likovima, pokušavajući da razumeju budućnost i sopstvenu definiciju „svetosti“.

„Crtani film koji prerasta u potresan čin harakirija. Pametna i prefinjena parodija“ (Harec)
„Snažni igrači, jasnog prisustva. Poruke koje su oštre i nemilosrdne. Pravo u lice“ (Dens Tok)

Koreografi Josi Berg i Oded Graf započeli su saradnju 2005. godine i od tada grade reputaciju stvaralaštvom koje je često provokativno, smelo i duhovito. Nakon dugogodišnjih nastupa sa svetski poznatim trupama kao što su “Plesna kompanija Batševa” i “Fizički plesni teatar DV8”, ovaj koreografski dvojac kombinuje svoju veštinu fizičkog sa dinamičnim istraživanjem teatra, teksta i glasa, reagujući na socijalnu i političku realnost savremenog života.

Koncept & Koreografija: Josi Berg & Oded Graf
Igrači: Olivia Kurt Mesa, Josi Berg
Svetlo: Joav Barel
Kostimi: Adam Kalderon
Set: Zohar Šoef
Saundtrek dizajn: Josi Berg, Oded Graf, Joav Bril
Zvuk: Oren Koen
Producent: Hila Gamili
Trajanje: 65 min
Premijera: 2015

Trejler: https://youtu.be/fAHq3xCDwPA
Video: http://yossioded.com/videos/
Vebsajt: www.yossioded.com

Subota, 11. februar 21h

Lucille Crew je međunarodni gruv bend iz Tel Aviva čija muzika kombinuje hip-hop, fank i soul elemente. Pošto su članovi benda rođeni u Izraelu, njihovi nastupi su uvek začinjeni i mediteranskim zvucima. Grupu predvode MC Rebel Sun iz Baltimora i producent Izzy (Isgav Dotan). A, za osobenost stila zaslužna je i Gal de Paz, pevačica neodoljivog glasa.

Bend je nazvan po supruzi Luisa Armstronga, a svoj debitantski album „Lucille“ objavio je 2014, nakon čega je usledila evropska turneja uz sjajne kritike. Od samog osnivanja, bend snima i nastupa na festivalima širom sveta, kao što su Fusion (Nemačka), Liverpool Sound City (Velika Britanija), Usadba Jazz Festival (Rusija), Le Chien a Plumes (Francuska) i drugi. Takođe, nastupali su mnogo puta na vodećim festivalima u Izraelu (Boom Box, InDnegev, Ha’Tamar Festival).
http://www.lucillecrew.com/
https://www.facebook.com/LucilleCrew/

Radionice za izradu nakita od šarenih krpica Liat Kires – subota 11. februar i nedelja 12.februar

Talentovana izraelska umetnica Liat Kires izrađuje vesele komade nakita od šarenih materijala. Ona će tokom vikenda u Mikseru prikazati svoju veštinu izrade ovih unikatnih predmeta, a posetioci će moći i sami da se oprobaju i pomognu Liat da napravi neku ogrlicu ili ukrasni predmet. U okviru posebne kreativne radionice za mame i ćerke, Liat će preneti neke od tajni svoje veštine. Njen nakit će moći i da se kupi tokom trajanja festivala.

Raspored radionica:
Subota 11.02. od 12 do 14h – Radionica izrade nakita za mame i ćerke sa Liat Kires. (radionica je popunjena)
Nedelja 12.02. od 12 do 14h – Radionica izrade nakita za mame i ćerke sa Liat Kires. Za one koji nisu obezbedili mesto na radionici, druženje s Liet Kires se nastavlja tokom celog dana, uz ukrašavanje stabla prijateljstva koje će ostati u Mikser House-u i nakon festivala.
Napomena*
Zbog ograničenog broja mesta prijave za radionicu sa imenom i prezimenom šaljite u inbox FB stranice Mikser House-a.
Vebsajt: https://www.etsy.com/il-en/shop/ATLIART?ref=hdr_shop_menu
Fejsbuk: https://www.facebook.com/AtliartByLiatKires/?fref=ts
Instagram: https://www.instagram.com/atli1964/

Nedelja, 12. Februar 19 – 21h
Kratki studentski filmovi o imigrantima
U svetu koji svakim danom sve više postaje globalno selo i dok se ekonomski jaz između zemalja prvog i trećeg sveta povećava, migracije postaju glavno obeležje 21. veka. Izrael je stvoren kao zemlja imigranata i u njegovoj kinematografiji i književnosti su migracije jedan od sveprisutnih motiva. Studija o migrantima, Međunarodnog studentskog filmskog festivala iz Tel Aviva, koju čine četiri kratkometražna filma, prati sudbine ljudi koji daleko od svojih domovina tragaju za identitetom i boljim životom.

“Program za bolji život” (2016, Program for a better life)
Eli Taran već dvadeset godina vodi kampanju slanja mladih Jevreja iz dijaspore na studijski program u Izrael, ubeđujući na stotine roditelja svake godine da pošalju svoju decu daleko od kuće. Rediteljka Elija Natalija Ejzerikova, koja će biti gošća Beograda povodom ove premijere, pridružuje mu se na tom putovanju u želji da razume sopstvene roditelje koji su je sa 15 godina samu poslali u Izrael, želeći svojoj ćerci bolji život.

“Isakov najbolji Božić ikada” (2016, Isak’s best Christmas ever)
Sinopsis: Dve godine po dolasku u Izrael, Isak i dalje ne oseća da tu pripada. Želeći da se oseća više kao kod kuće, on planira božićnu žurku snova kako bi ponovo osetio toplinu Padove, svog rodnog grada u Italiji.

„Džoni“ (2016, Johnny)
Džoni već šest godina živi u Izraelu, ali je njegovo srce i dalje u Eritreji. Vraća se svojoj kulturi kroz rad u obdaništu koje je osnovao, kao i kroz organizovanje političkih sastanaka za izbeglice, vođen jedinom željom, a to je da se u domovinu vrati kao slobodan čovek.

„Najdalje što sam mogao“ (2016, The farthest I could find)
Nakon osam meseci provedenih u izbegličkom kampu u Mađarskoj, Maan, 25-godišnji Sirijac dobija azil i mora da napusti kamp. Odlučuje da ode za Finsku, sanjajući o novom životu. Film prikazuje Maanove poslednje dane u Budimpešti, dok čeka let za Helsinki.

Tel Aviv je Beli grad, prestonica bauhaus arhitekture

Tel Aviv je poznat i kao Beli grad, jer je prestonica bauhaus arhitekture. Ovaj moderan, mediteranski grad čuva više od 4.000 građevina u ovom svedenom stilu, jasnih linija, koje su tridesetih godina 20. veka izgradile nemačke arhitekte jevrejskog porekla. Ovih belih bauhaus bisera arhitekture je u Tel Avivu više nego u svim gradovima sveta zajedno, i veliki broj njih je 2003. godine uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Bauhaus centar iz Tel Aviva će na svojoj putujućoj izložbi predstaviti beogradskoj publici neke od najreprezentativnijih građevina, tog neodoljivog, minimalističkog stila. Izložba je otvorena za sve posetioce tokom trajanja festivala.

Izraelski specijaliteti kuvara Rema Herca
I najslađe za kraj! :)
Tokom vikenda 11. i 12. februara od 12 do 19h osetite ukus Izraela. I ovog puta
sladokusci će moći da uživaju u specijalitetima izraelske kuhinje koje će tokom festivala spremati Rem Herc, poznati izraelski kuvar i vlasnik beogradskog restorana “Smokvica”. Spremite se za egzotične napitke, neobične fuzije ukusa, kao i mediteranske i bliskoistočne začine koji će vas, bar na trenutak, odvesti do telavivskih kafea, restorana i pijaca.
Dobro došli! :)

Napomena: za prisustvo na pojedinim događajima potrebno je da se prijavite putem FB stranice Mikser Beograd https://www.facebook.com/mikser.belgrade/