Izložba Njen krug (Mikser festival 2016)

29.06.2016.

Izložba „Njen krug“ predstavlja istorijski osvrt na žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, a svečano je otvorena u galeriji Kolektiv na Mikser festivalu 2016.

„Njen krug“, koji je domaća publika imala priliku da vidi od 8. do 17. juna u galeriji Kolektiv na Mikser festivalu, se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji od početka XX veka do danas. Mapiranje, prezentacija, obeležavanje i obilaženje objekata koje su projektovale i dizajnirale žene omogavaju da se šira javnost podseti, upozna i sagleda njihovo stvaralaštvo, uz hronološke, geografske, autorske i stilske reference.

Publici se na izložbi i pratećim programima u okviru nje predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnika različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada i Srbije, a sve sa ženama autorima u fokusu. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus, izložba upoznaje javnost sa ženskim licem Beograda i Srbije.

Pored toga, predstavljanje ženske kreativnosti i stvaralaštva na izložbi su dodatno zaokruženi i predstavljanjem najznačajnijih dizajnerki, među kojima se izdvajaju rodonačelnice dizajna u Srbiji Mirjana Marić i Dobrila Vasiljević Smiljanić.

Više na: http://festival.mikser.rs/project/njen-krug/

Autori izložbe: Milena Zindović, Andrea Tamaš Tačić i Ivan Stanojev.

Dizajn izložbe: Natalia Zwick

Izloba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto: Aleksandar Dmitrovic Photography
Piroshki Photography

decembar 2017.

novembar 2017.

oktobar 2017.

jul 2016.

jun 2016.

mart 2016.