esma mostar web

Esma Redžepova i Mostar Sevdah Reunion 12. juna na Mikser Festivalu

Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se peti put u beogradskom kvartu Savamala, od 8. do 12. juna 2016. godine pod sloganom „Osetljivo društvo / Sensitive Society”, snažno obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.

Na glavnom stejdžu, na Miksalištu u Mostarskoj 5, smenjivaće se muzičke veličine iz regiona koje su u značajnoj meri doprinele definisanju balkanskog zvuka. Poslednjeg dana Mikser festivala, 12. juna, na Miksalištu će nastupiti legendarni sastav Mostar Sevdah Reunion, a kao specijalna gošća, pridružiće im se kraljica romske muzike, Esma Redžepova.

Esma1

Esma Redžepova, po mnogima najlepši glas Balkana, nastupiće na Miksalištu 12. juna, poslednjeg dana Mikser festivala. Tokom više od pet decenija rada, Esma može da se pohvali nastupima na najznačajnijim svetskim festivalima, osvojenim brojnim prestižnim nagradama, ali i bogatim humanitarnim radom i doprinosu opštem boljitku društva. Usvojila je i odgajila čak 47 dece, sponzorisala je otvaranje i obnovu nekoliko bolnica i domova za nezbrinutu decu, a svojom muzikom i radom se aktivno zalaže za romska prava. Nosilac je UNICEF-ove nagrade, a u dva navrata je nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

U svojoj dosadašnjoj muzičkoj karijeri, ostavila je iza sebe 20 albuma i preko stotinu singlova, a zahvaljujući neverovatnom glasu, brojnim autorskim delima i višedecenijskom muzičkom angažmanu, priznata je kao jedno od najznačajnijih imena svetske world music scene.

Esmu Redžepovu će publika imati priliku da čuje 12. juna na Mikser Festivalu, kada će nastupiti kao specijalna gošća jednog od najboljih world music grupa i sastava sa kojim je već nekoliko puta sarađivala, sastava Mostar Sevdah Reunion, koji se nakon veoma uspešnog rasprodatog novembarskog koncerta u Mikser House-u, ponovo vraćaju pred beogradsku publiku.

Grupa Mostar Sevdah Reunion je nastala devedesetih godina u Mostaru, po ideji producenta Dragog Šestića i danas se smatraju jednim od najboljih i najpoznatijih balkanskih sastava na svetskoj world music sceni.  Već prvim albumom su skrenuli pažnju svojim specifičnim stilom i repertoarom baziranim na moderno aranžiranim sevdalinkama, a iza sebe imaju čak osam albuma. Tokom poslednjih 15 godina sarađivali su sa mnogim velikanima world music-a, učestvovali su na preko stotinu world music i jazz festivala širom sveta i bili glavna tema četiri filma i brojnih televizijskih emisija.

Ulaznice za poslednji dan Mikser Festivala, 12. jun, dostupne su na svim prodajnim mestima Gigs Tix-a (Mikser House, Vulkan knjižare, Corner Shopovi) po pretrpodajnoj ceni od 900 dinara do 15. maja. Od 15. maja, cena ulaznice biće 1200 dinara.

Celokupan line-up glavnog stejdža u Mostarskoj 5, kao i stejdža u Mikser House-u biće otkriven uskoro, kada će u prodaji biti dostupan i petodnevni komplet ulaznica za celokupan muzički program Mikser festivala.