koja-web

DUŠAN KOJIĆ KOJA ZA MHS: „Ova postava sa usnom harmonikom ima još štošta da odsvira i kaže“

„Zaboravili rokenrol i otišli u šoping mol“ , uzvikuju Koja i Disciplin A sa albuma „Opet“, kojeg su nedavno objavili i na duplom vinilu. Nekoliko dana prije njihovog prvog gostovanja u sarajevskom Mikser House-u 21. oktobra, na festivalu „Iz Beograda s ljubavlju“, s Kojom smo razgovarali o „novom“ i „starom zvuku“ Disciplin A Kitschme.

MHS: Kojo, šta nam spremate za svoje prvo gostovanje u MH Sarajevo?

Eksplozivnu set listu odabranih favorita iz svih faza grupe, kao i sa albuma „Opet.“, koji ćemo ovom prilikom promovisati .

MHS: Vaš posljednji album pojedini muzički kritičari ocjenjuju kao „povratak starom zvuku Discipline Kičme“. Stoji li ta ocjena? Po čemu je on drukčiji u odnosu na prethodne albume DK?

To zvuči bombastično, tako eto da se nešto kaže, ali nema povratka nekakvom zvuku, jer taj je zvuk uvek tu, „Opet.“ je takođe prvi album na kojem je usna harmonika u potpunosti zastupljena, tako da je ovo,  kako god gledali, opet nešto novo.

MHS: Interesantno je da ste u vremenu opšte digitalizacije album „Opet“ objavili na dvostrukom vinilu. Koji su razlozi za takvu odluku? Da li su prodani svi primjerci i ima li još nade za ploče?

Dvostruki vinil je realizovan zbog trajanja albuma, koji je dugačak i ne može stati na jednu ploču, iz tehničkih razloga. Vinil je danas u modi, no, ne verujem da osim kolekcionarstva i dj-isanja to danas  ima drugu namenu. Vinil se i štampa u ograničenim tiražima, skuplji je i vrlo brzo se taj tiraž rasproda. Mislim, nema mnogo veze između vinila i mobilnog telefona, zar ne, na kojem mladi danas prevashodno provode život, a na taj način i muziku percepiraju.

MHS: Uvodna pjesma na albumu je „Zaboravili rokenrol i otišli u šoping mol“… Jesu li ljudi i na Balkanu zaista zaboravili na rokenrol, je li potrošačko društvo u potpunosti zavladalo?

Na Balkanu još ne u punoj meri, ali po svetu da. No, to je društvo uvek i bilo takvo, ovo su samo etape , u kojima, nažalost,  pravom, istinskom i iskrenom izrazu sve očiglednije nema više mesta. Posle raspada Jugoslavije i  raspodele na ovoj teritoriji, kapitalizam se ušunjao na najsuroviji, a pre svega krvav način i potrebno će biti dosta vremena, pod pretpostavkom da ne bude više ratova, dok se novi sistem uspostavi u nekom prihvatljivom obliku.

MHS: Čitate li i danas stripove i gdje se izgubio „Zeleni Zub“ nakon filma „Kako je propao rokenrol“?

Strip je vrlo ozbiljna neozbiljna stvar, datira odavno i uvek je aktuelan kao izraz. Ako neko misli da je to rezervisano samo za mlađe doba, ne mogu mu pomoći. Zeleni Zub se preobrazio u Crnog, još u devedesetim, u londonskoj fazi, kada se zvao Black Tooth. Sigurno ga čeka još jedna inkarnacija.

MHS: Poznati ste po inovativnosti , uvođenju različitih instrumenata na albumima : od trube preko, skreča, goča, saksofona a na zadnjim albumima i usne harmonike. Spremate li neka„nova iznenađenja za nova pokolenja“?

Da, sigurno, uvek. Ali mislim da ova postava sa usnom harmonikom ima još štošta da odsvira i kaže. Polako počinjemo da vežbamo i džemujemo nove rifove i ritmove. Bez brige.

 MHS: Poruka starim i novim fanovima pred gostovanje na festivalu „Iz Beograda s ljubavlju?

Hej!!!

(Razgovarala: Mirna Omerčaušević/Mikser House)