02-web-divanhana

DIVANHANA: Sevdah u Mikser House-u

Zvuci sevdaha ponovo osvajaju Savamalu, ovoga puta uz bosanski bend Divanhana, prepoznatljiv po tome što na maestralan način izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. veka.

Divanhana će u Mikser House-u 11. novembra održati koncert u okviru turneje “Zukva 2016” kojom promovišu istoimeni aktuelni album, a obzirom da su evropski deo turneje započeli rasprodatim koncertom upravo pred beogradskom publikom, novembarski koncert će biti sjajna prilika za željno iščekivani bis i još jedno uživanje u sevdalinkama.

Divanhanu je 2009. godine osnovala grupa mladih studenata u Sarajevu, a sastav je velikom brzinom osvojio region, kasnije i Evropu i realizovao veliki broj nastupa na festivalima i samostalnim koncertima širom kontinenta.

Pre dve godine su počeli rad na novom albumu i upustili se u eksperimentisanje zvukom koje je rezultiralo time da su svoju muziku obogatili melodijama slavonskih tamburaša, mekoćom klasične gitare Boška Jovića i violončela Lane Kostić, virtuozitetom i kreativnošću srpskog violiniste Filipa Krumesa i saradnjom sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić.

Dvogodišnji rad je 2015. rezultirao albumom simboličnog naziva “Zukva”:  “Crpeći inspiraciju upravo iz Zukve, autohtone vrste kisele jabuke koja raste isključivo u Bosni i Hercegovini, kao svojevrsnog simbola jakog korijena historijske i kulturne baštine naše zemlje, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke. Na svom krivudavom putu, kao stabluZukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kulturnih običaja, »kalemismo« svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred Vama.”

Ulaznice za koncert Divanhane dostupne su na prodajnim mestima Gigs Tix-a po ceni od 700 dinara za prvih 200 karata. Nakon toga, cena će biti 900 dinara.