IMG_9530

DIREKTOR MEĐUNARODNOG KOMITETA CRVENOG KRSTA U MHS Daccord: Vlasti imaju obavezu da pruže odgovore u vezi sa sudbinom nestalih

Mikser House Sarajevo bio je jučer domaćin konferencije za štampu direktora Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) Yves Daccorda.

MKCK je zainteresiran je za intenziviranje procesa traženja nestalih osoba u BiH i regionu i spreman je na dodatni angažman na tom planu, uključujući koordiniranje napora svih aktera ovog procesa i prikupljanje novih relevantnih informacija u tom kontekstu.

– Porodice nestalih imaju pravo da znaju kakva je sudbina njihovih najmilijih, a vlasti imaju obavezu, po međunarodnom i domaćem pravu, da im pruže odgovore – istaknuo je generalni direktor MKCK-a Yves Daccord. Objasnio je da je neophodno remobilizirati sve aktere uključene u rješavanje pitanja nestalih osoba, s fokusom na istinsku predanost predstavnika vlasti.

Daccord, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, najavio je da MKCK priprema petogodišnji plan kao ključnu etapu svojih dugogodišnjih aktivnosti po pitanju nestalih osoba, pozivajući druge predstavnike međunarodne zajednice da ga podrže.

MKCK je u Bosni i Hercegovini prisutan od 1992. godine. Tokom sukoba u regiji MKCK je, prema raspoloživim podacima, posjetio više od 54.000 zarobljenika na 520 lokacija, te razmijenio 18 miliona poruka Crvenog križa, te spojio više od 4.500 porodica. Istovremeno, u organizaciji ove međunarodne humanitarne organizacije distribuirano je više od 100.000 tona hrane, a redovno je snabdjevano više od 1.000 bolnica medicinskim materijalom za hitne intervencije.MKCK je trenutno angažiran u humanitarnim misijama u više od 80 zemalja svijeta.

Tokom svoje današnje posjete, gospodin Daccord obišao je i prostorije Mikser Housea te galeriju Frederick Moris. Inače, jedan od osnivača Mikser House-a, Beograđanin, Ivan Lalić, radio je za Međunarodni Crveni Krst na humanitarnoj misiji tokom rata u Bosni i Hercegovini do teškog ranjavanja u eksploziji granate 1992. godine na ulasku u Sarajevo.

Nažalost, njegov švajcarski kolega, Frederick Moris, visoki zvaničnik Međunarodnog Crvenog Krsta iz Ženeve, nije preživio napad na konvoj Crvenog Krsta.  Sjećanje na njega i Mufida, mladog branioca Sarajeva koji je hrabro izvukao obojicu, Lalića i Morisa, iz uništenog džipa, tokom bombaškog napada, na sigurno, su osnove na kojima Mikser gradi platformu pomirenja i multietničke solidarnosti.