dsc_0016

Dear Diary: Priroda kao večna inspiracija i stvaralačka snaga

Dear Diary Notebooks su su tvrdo koričene sveske zaobljenih ivica, dnevnici, blokovi, čuvari nasih planova, putopisa, skica, i misli. Nastali su kao produkt celodnevih slikanja elemenata iz prirode akvarel tehnikom i njihovog prebacivanja u digitalni svet, gde se svaki element zasebno podešava i uklopa u celinu čineći savršenu ilustraciju njegovih korica. Inspirisani prirodom, ovi dnevnici plene bogatstvom boja cveća, grančica, liski, voća, a kako je nastala ideja o stvaranju brenda Dear Diary, da li je digitalno pobedilo analogno, šta možemo da očekujemo u budućnosti od prelepih cvetnih dezena kao i šta ćemo sve moći da pazarimo na predstojećem Mikser Design marketu, pitali smo Maju Zorić, kreatorku neodoljivih notesa koje od nedavno možete pronaći i u našem Mikser House Balkan Design Shop-u.

dsc_0008 

Zašto baš cvetni motivi? Ima li veze sa time što inspiracija često doazi iz prirode, i, kad smo već kod toga, otkud vama inspiracija za ove prelepe notese?

Cvetni motivi su me stalno pratili. Svaku fotografiju iz detinjstva ukrašavli su baš nekako slični cvetni dezeni na mojim odevnim kombinacijama, bakine tapete, taj neki duh starog, analognog vremena. Možda me je nostalgija naterala na to. Kod sebe uvek imam nešto cvetno, a u nedostatku nekih predmeta shvatila sam da bih možda mogla sama da ih napravim.  Priroda će mi uvek biti inspiracija. Odrasla sam u zelenom dvorištu, ušuškanom brezama, lešnicima, začinskim biljem i svim vrstama cveća, imala sam ptice, svež vazduh i domaće povrće i voće. Zahvalna sam na tome.

dsc_0422

Naziv brenda je Dear Diary, ali Dear Diary prevazilazi funkciju dnevnika. Za šta sve mogu poslužiti vaši notesi?

Dnevnik je bio polazna tačka jer je to bilo nešto što je meni potrebno i što sam oduvek praktikovala. Kako za zapisivanje tajni, tokom škole koju nisam nikako volela, tako i u funkciji umetničke sveske kasnije tokom svojih studija. Manji formati su popularniji, praktični su za svaku torbu i često budu mali pratilac pa i modni detalj za sve sitne i krupne misli, zabeleške ili krokije. Neophodna stvar.

dsc_1234

U digitalnom svetu, ima li smisla i dalje insistirati na dobrom starom papiru i pisanju i crtanju rukom?

Još uvek traje borba između dobrog starog zanata i digitalnog sveta i modernizacije. Da li vredi slikati kada postoji fotografija, ili koristiti papir kada imamo table za crtanje? Ja mirim oba sveta i izvlačim ono najbolje. Postoje oni koji se opredele samo sa jedno. Ali postoje situacije kada tehnologija zakaže, kada smo daleko od izvora energije, kada želimo da prospemo sve one boje i vodu i slomimo ugljen nad papirom. Nema boljeg osećaja kada obrišete ili iscepate sve na čemu ste dugo radili pa krenete ispočetka. Prihvatanje grešaka je glavni put ka napretku.

dsc_0454

Koliko vremena prođe od ideje do nastanka Dear Diary notesa, obzirom da se sve radi ručno i sa puno pažnje?

Kada volite ono što radite ništa nije teško. Ja radim od kuće, ali to često traje i po 12 sati dnevno. Radim još razne poslove, kako bih opstala danas, a koji nisu ove prirode. Kada izađem, obično to bude radi fotografisanja gotovih proivoda. Ideje nekako stalno imam i kada sam u pokretu nosim blokčiće i beležim detalje ili misli koje iskoristim za rad. Najviše volim akvarel i sitno detaljisanje, koje inače na svojim slikama i crtežima ne praktikujem. Ovo je neka moja dečija zarobljena strana koja je odlučila da ispliva na površinu dok ujedno stvaram uslove kako bih se ponovo posvetila svom slikarstvu i crtežima.

Pronašla sam svoj hobi koji me čini dvostruko srećnom i rado mu se vraćam.

dsc_1341

Šta nam spremate za predstojeći Mikser Design market: Gold Rush?

Za Dizajn market ću izložiti dobar deo svoje cvetne i botaničke zelene kolekcije. U paru će stajati veći i manji dnevnici istog formata, zatim obeleživači za knjige, čestitke, bedževi i bojanka za odrasle koju mnogi već nestrpljivo očekuju. Ukoliko učinim magiju da dan traje duže, možda se tu nađe i još poneki cvetni komad koji priželjkujem.

dsc_0384

Planirate li da u u budućnosti dizajnirate još neke prelepe komade koji nisu notesi?

Misli mi se ne isključuju i često sebe uhvatim kako se u 4 ujutru probudim samo da bih nešto zapisala. Baš sebe iznenadim ponekad. Ne umem da zaustavim svoju energiju i imam preko 50 različitih dezena, ali od svakog imam tek nekoliko komada. Mogu ih često nazvati i pravim ručno rađenim unikatima.

Sprovela sam i anketu na društvenim mrežama kako bih saznala šta bi želeli da vide, jer ipak su oni koji veruju i podržavaju moj rad najbitniji u celoj priči. Dala sam predloge i odgovori su potvrdili neke moje planove i želje. Meni nije teško da radim, ali još uvek mi je problem da pronađem one koji bi ideje sproveli u delo. Volela bih da priču proširim i na neke odevne detalje, ali o-tom-potom. Trudim se da, nakon letnjih, održim tradiciju tematskih dezena i uskoro već krećem sa izradom, meni omiljenih, prazničnih motiva. Tada će već biti još više iznenađenja. Moramo da naučimo da poklanjamo drugima sitnice koje će im ulepšati dan.

dsc_0420

Sve fotografije: Dear Diary promo