Italian-d-day-event

Dan italijanskog dizajna / 02. mart

Proslava manifestacije “Dan italijanskog dizajna” održaće se 02. marta, sa početkom u 18h, u Mikser House-u u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom. O savremenom italijanskom dizajnu i arhitekturi, na otvorenoj diskusiji, govoriće počasni gost, direktor časopisa „Domus“ Nikola Di Batista.

Manifestacija “Dan italijanskog dizajna” obeležava se na 100 lokacija širom sveta i ovom prilikom 100 „ambasadora“ italijanske kulture u koje spadaju dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, komunikatori i učitelji, ilustrovaće koncept izvrsnosti.

Italijanski kulturni centar u Beogradu će ovim povodom predstaviti rad čuvenog italijanskog arhitekte Nikole di Batista (Nicola Di Battista), direktora svetskog poznatog časopisa „Domus“.
Dizajn u Italiji prožima oblast kulture, umetnosti i filozofije u tolikoj meri da predstavlja urođeni deo italijanskog društva; njegovo inovatorstvo u kombinaciji sa čvrstinom tradicionalnih zanata i blagonaklonošću prema eksperimentisanju daju poseban pečat stilovima italijanskih dizajnera. Osim toga, zahvaljujući ideji da lepota mora biti utkana i u proizvode masovne potrošnje, umetnost i dizajn koegzistiraju i napreduju na obostranu korist.

Zadovoljstvo koji lepi, a obični predmeti mogu uneti u svakodnevni život je jedna je od premisa na kojima su italijanski dizajneri radili. Začeci kulture dizajna u Italiji ukorenjeni su u istoriji srednjovekovnih zanata i renesansne umetnosti, procvat se desio nakon uzidzanja industrijskog razvoja, za vreme ekonomskog procvata koji je usledio nakon Drugog svetskog rata, da bi potom, italijanski stil i italijanski proizvodi dostigli pravi globalni uspeh.

Proslava “Dana italijanskog dizajna” održaće se u Mikser Hause-u, kući koja potpomaže razvoj kreativnih talenata i omogućava vidljivost balkanskih stručnjaka, uz otvorenu diskusiju o savremenom dizajnu, na kojoj će učestvovati italijanski i srpski stručnjaci, koji će se osvrnuti na široki raspon iskustava i različita individualna iskustava. Nikola Di Batista, koji je radio mapiranje i analizu arhitekture i dizajna u posljednjih dvadeset godina iz ugla impozantnog „Domus-a“, međunarodno poznatog časopisa, podeliće svoja iskustva sa Vladimirom Lojanicom, Draganom Ognjenović, Markom Lukovićem i Zoranom Đukanovićem, kao moderatorom.

Teme će uključivati aktuelnosti savremenog italijanskog dizajna, profile nacionalnog dizajna – na svetskom tržištu, bilo da se radi o italijanskom, srpskom ili nekom drugom izrazu, inovativnost i originalnost savremenih projekata, kao i iskustva profesionalaca, istraživača i studenata.

Pročitajte više na:
http://www.domusweb.it/en/home.html
http://www.esteri.it/mae/en/sala_stampa/archivionotizie/approfondimenti/2016/05/riunito-alla-farnesina-il-gruppo.html
http://www.clusterlombardomobilita.it/wp-content/uploads/2016/12/Concept-Triennale-Italian-Design-Day.pdf