web-bora-danijela

Bora Dugić i Orkestar Danijela na Mikser festivalu

Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se peti put u beogradskom kvartu Savamala, od 8. do 12. juna 2016. godine pod sloganom „Osetljivo društvo / Sensitive Society”, snažno obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.

Na glavnom stejdžu, na Miksalištu u Mostarskoj 5, smenjivaće se muzičke veličine iz regiona koje su u značajnoj meri doprinele definisanju balkanskog zvuka, a poseban akcenat biće stavljen na žensko stvaralaštvo u polju muzike.

Print

Trećeg dana festivala, 10. juna, na Miksalištu će se dogoditi sudar iskustva i mladosti, kada će na glavnoj bini Mikser festivala nastupiti legendarni majstor frule Bora Dugić i mlada nada domaće muzičke scene, trubačka princeza Danijela Veselinović sa orkestrom.

Beogradska publika će 10. juna u Savamali imati priliku da uživa u majstorijama jednog od najistaknutijih umetnika srpske muzičke scene, koji se s pravom svrstava među najveće narodne umetnike u svetu. Bora Dugić je u dosadašnjoj karijeri izdao preko 20 tonskih i video izdanja, snimao je i komponovao muziku za brojne domaće filmove i pozorišne predstave, gostovao na svim kontinentima i održao veliki broj solističkih koncerata, stekavši brojne poklonike u svetu.

Predstavljao je Jugoslaviju i Srbiju na Svetskom festivalu u  Moskvi , Međunarodnom sajmu u Hanoveru, dva puta učestvovao na festivalu u Minhenu, a solističke koncerte je održao u brojnim renomiranim koncertnim dvoranama širom sveta poput Sidnejske opere, čikaške “Navy Pier”, minhenske dvorane “Karl Orf” i mnogih drugih.

Pored aktivnog bavljenja tradicionalnom muzikom frule, deo svoje bogate karijere je odvojio i za konstrukciju i izradu najboljih frula, a upravo je taj angažman omogućio da se danas frula svira uz daleko veći izbor tonskih boja, jačine i dinamičke ravnoteže.

Čuvenom muzičkom bardu, na sceni će se 10. juna pridružiti orkestar mlade Danijele Veselinović, koja je domaćoj javnosti poznata kao prvi ženski vođa trubačkog orkestra. Orkestar “Danijela” postoji od 2003. godine, kada je Danijela u Guči od čuvenog Bobana Markovića dobila trubu i titulu “male trubačke princeze”. Od samog osnivanja orkestar aktivno nastupa na brojnim festivalima i takmičenjima u zemlji i regionu, ali i širom Evrope.

Foto: Bojan Bralusic
Foto: Bojan Bralusic

Pored toga što je sa svojim orkestrom osvojila brojne muzičke nagrade, Danijela je bila i protagonistkinja dokumentarnog flma RTS-a “Devojčica s trubom”, kao i VICE-ovog filma iz serijala “Mladi heroji”.

Koncert je sedeći, pa je broj ulaznica za treći dan Mikser festivala, 10. jun, ograničen na 800. Karte su dostupne su na svim prodajnim mestima Gigs Tix-a (Mikser House, Vulkan knjižare, Corner Shopovi) po pretrpodajnoj ceni od 1100 dinara do 15. maja. Od 15. maja, cena ulaznice biće 1300 dinara.