Blog: U Srbiji sam pronašao prijatelje za ceo život
Qamar Shazar

Imali smo priliku da na Miksalištu poslednja tri meseca radimo i družimo se sa Kamarom iz Pakistana koji je svoje vreme u Beogradu proveo volontirajući u Refugee Aid Miksalište centru, pomažući izbeglicama koje prolaze kroz naš grad. Prenosimo vam njegova iskustva kao i razloge zbog kojih je napustio svoju domovinu.

Qamar na Miksalištu
Qamar na Miksalištu

U Pakistanu je veoma napeta situacija kada se govori o religiji. Lično sam konstantno bio pod ogromnim pritiskom da napustim zemlju jer su mi konstantno govorili kako nisam musliman, kako nisam pravi vernik i kako izdajem veru, i to samo zbog toga šro sam član Ahmadiyya* udruženja. I ja i moja porodica volimo svoju zemlju, ali sam svakodnevno viđao kako ljude ubijaju zbog drugačijih verovanja. Tako je moj poznanik Kamar Said, otac dvoje dece, 29 godina star, ubijen zato što je sledio učenja Ahmedije. Nisam mogao tako da živim, morao sam da odem. Napustio sam Pakistan pre godinu i tri meseca, a moja porodica je ostala, i i dalje živi pod pritiskom.

To je velika nepravda jer moja religija zapravo propagira ljubav, poštovanje, razumevanje, a njihovi argumetni su da je to sekta koja potire Islam što je besmisleno, jer i sam Islam propagira iste vrednosti.

U Beogradu sam proveo tri meseca, a to vreme sam iskoristio da volontiram na Miksalištu. Upoznao sam puno divnih ljudi, spojilo nas je to što smo svi zajedno radili i pomagali izbeglicama. U Srbiji sam pronašao prijatelje za ceo život, svi su bili divni prema meni. Zajedno smo učestvovali u raznim akcijama pomoći izbeglicama i definitivno sam shvatio da želim i nadalje da volontiram i dam svoj doprinos, koliko god mogu. Večeras odlazim iz Srbije, ali sa svima vama u srcu.

*Ahmedija je islamski religiozni pokret nastao u Indiji krajem XIX veka, kao učenje Mirze Gulama Ahmada (1835 – 1908).

 

Published by the Friedrich Naumann Foundation for Freedom with the support of Mikser House. The views expressed in this blog are those of the authors alone. They do not necessarily reflect the views of the Friedrich Naumann Foundation for Freedom.

Comments