Blog: Nadam se da ću pronaći nove prijatelje u novom životu
Mansur

Bavio sam se gradnjom i prodajom nekretnina u Avganistanu i imao sam svoju kancelariju u kojoj sam radio. Imao sam problema sa Talibanima zbog svog posla, jer oni reketiraju obične ljude. Kako rade u saradnji sa policijom, a ja nisam hteo da radim sa njima, shvatio sam da nema više šale onog dana kada su došli i uhapsili me. Rekli su mi tada da pošto nisam želeo da plaćam, da imam dve opcije – da umrem ili da napustim Avganistan. Tukli su me toliko da su mi slomili obe noge. Još uvek ne mogu da hodam kako treba. Jedva sam došao do Srbije.

blog

Moj brat je odavno napustio Avganistan i preselio se u Nemačku, tamo radi kao novinar i završava master studije. I u Avganistanu je radio kao novinar, i pisao o Talibanima, tada su počeli da mu prete i on je otišao. Kada sam ja počeo da radim, nastavili su da prete meni, govorili su mi da ne zaslužujem da živim, da sam brat izdajnika. On se strašno zabrinuo za mene jer sam kod kuće dobijao svakodnevne pretnje da ću nestati sa lica zemlje. Ranije sam živeo vrlo mirno i život mi je bio ispunjen i stabilan, ali nakon problema sa Talibanima shvatio sam da za mene tamo nema života. Te pretnje su stizale svakodnevno.

U toku puta sam često plakao za svojim životom u Avganistanu, mnogo sam razmišljao zašto se sve tako odjednom promenilo, kakva nam je to sudbina. Nedostaje mi taj život, nedostaje mi moja majka i otac, moji prijatelji. Sa prijateljima smo imali redovne sportske aktivnosti, išli smo na fudbal, odbojku. Voleli smo da pevamo, često smo pravili karaoke. Sada je to sve nestalo.

Stalno razmišljam šta je sa njima, da li im nedostajem u timu za sport. Kako će moj život izgledati? Da li ću pronaći opet ljude sa kojima ću moći da delim sve?

Moj brat je pisao Nemačkoj Vladi i zamolio ih da me prime, pisao im je o svim mojim problemima ali je njegov zahtev odbijen. Ja sada idem dalje u Nemačku, svestan da mogu da me pronađu i vrate nazad i svestan da u tom slučaju neću dugo živeti.

Comments