11.

Aleksandar Sale Antić (TBF): Da je sutra smak svita odveja bi cilu familiju na Poljud

Splitska hip-hop atrakcija The Beat Fleet 14. novembra je unatoč problemima sa zvukom oduševila publiku u sarajevskom Mikser House-u. Nažalost,  tonac TBF-a nije mogao da dođe skupa sa bendom, uz ostale tehničke probleme koji su iskrsli te noći, učinili su da ne dobijemo zvuk kojem smo se svi nadali. Ovim putem Vam se izvinjavamo dragi Mikserovci na tome i znajte nastojimo da riješimo sve postojeće probleme u ozvučenju.

Bilo je to prvo gostovanje splitske šestorke u našem centru kulture i odlična prilika za razgovor sa Saletom Antićem, jednim od jednako najznačajnijih članova TBF-a, čovjekom koji je napisao i s Mladenom i Lukom otpjevao i usemplovao većinu pjesama.

MHS: Prepun Mikser House, Sarajevo nesumnjivo voli TBF? :)

Da, bilo je predobro i  ljubav je obostrana.

MHS: Koliko su danas Split i Sarajevo daleko odnosno blizu kada govorimo o muzičkoj sceni?

Ne znam šta da vam kažem, slabo je to, blizu smo a daleko. Razumijemo se, muče nas iste stvari, zajebancija je slična al nažalost u Splitu od sarajevskih bendova danas jedino Štuke mogu odraditi isplativ koncert.

MHS: Ove godine slavite 20 godina od prvog albuma „Ping-pong (umjetnost zdravog đira) i 27 godina od osnivanja benda. Danas kad slušamo vaše stare stvari osjećaj je da su jednako aktuelne, kao da se malo šta promjenilo oko nas?

Izgleda da nije. Tako da se postavlja pitanje da li se na ovim prostorima uopće ikad išta mijenjalo osim vlasti i tehnologije.

MHS: Koliko ljudi je do sada prošlo kroz bend, kakav je bio vaš život tih devedesetih u Splitu?

Sviramo konstantno od 1996, tad su uz Mladena, Luku i mene u bendu bili Pero, Solo i pokojni Prci. Iza Prcija na bubnju je bio Luki a od 2000-e Luša, malo kasnije Solu je na basu zamijenio Salko, jedno vrijeme je na saxu i kljavama bio Tudor i tako smo gurali do 2003 kad u bend dolaze Ogi i Nike na basu i gitari. Od tada smo promijenili nekoliko bubnjara, prvo je tu bio Cipal, zatim Pele pa Janko a sad je Nikola. A 90-e su bile furiozne, društvo je bilo bolesno kao i danas, raspirivanje najnižih strasti, održavanje nacionalističkih mitova i laži, korištenje rata i ratnih rana za zgrtanje bogatstva, industrija uništena, turizma nije bilo, dakle totalna nezaposlenost i apatija. Al nama je muzika bila svijetlo, radili smo na radiju, vježbali, nastupali tu i tamo, spremali album.. Tad je bilo masu dobrih bendova u Splitu, nije bilo interneta tako da je underground scena bila neuporedivo življa i kreativnija nego danas. Ja sam tad ozbiljno studirao brodogradnju, kasnije filozofiju i sociologiju i sve do 2005 odnosno iza izlaska Maxon Universal, našeg trećeg albuma nisam mislio da će mi glazba bit profesija.

MHS:Šta vas danas inspirira, o čemu pišete i repujete?

Pokušavam naći inspiraciju u nekim naizgled nebitnim svakodnevnim situacijama i odnosima. Pa onda malo apstrakcije i reperskog preseravanja a ima tu i sf-a.

MHS: Pripremate li neke nove pjesme, kada bi mogli očekivati novi album?

Pjesama ima gomilu al nemamo trenutno nikakvih planova.

MHS: Kada će neka pjesma o „dešavanjima“ u BiH?

Teško, ne živim tu, to bi bilo površno i isforsirano. Mislim da te teme odlično odrađuju i Edo i Frenkie i Dubioza i Štuke i Helem nejse. Al koliko vidim to su sranja ista kao i kod nas samo na višu potenciju.

MHS:Šta je danas dobro od muzike u Splitu, šta vam se sviđa u regiji?

Slabo pratim al ako moram odgovoriti u Splitu su to Valentino Bošković, Šetači, Vojko i Krešo Bengalka a što se tiče regije ima tu masu ‘starih’ a od mlađih Repetitor, Kandžija i Harvo Jay.

MHS: Gdje se izlazi u Splitu danas, koja je najbolja plaža?

Izlazi se u Judino drvo i Cirkus a najbolja plaža je najbliža plaža.

MHS: Da se sutra desi Smak svita, šta biste Vi radili taj dan?

Odveja bi cilu familiju na Poljud.

MHS: Za kraj dajte nam recept za fritulice?:)

U prilogu je :)

fritulice

Posjetite našu galeriju fotografija http://house.mikser.rs/galleries/tbf-mikser-house-sarajevo/ i pogledajte kako je bilo na koncertu TBF-a u sarajevskom MHS-u !!

Autor: Mirna Omerčaušević/Mikser House