Blog: Umetnost me je koštala slobode
Šahban

Iako je ustaljeno mišljenje da su samo Sirija i Irak ratom zahvaćene i ugrožene zemlje, to nije tačno. Ljudi jako loše žive u mnogim drugim zemljama Bliskog istoka i Afrike, pa tako i u Iranu, mojoj domovini. Moja priča je dokaz za to.

Veliki deo svog života sam proveo baveći se muzikom, po zanimanju sam pevač, umetnik, i to me je koštalo slobode. Jednom prilikom sam pevao na proslavi, i to svoje pesme koje sam lično napisao, i “nekome” se nije baš dopao tekst numere. Vlada Irana me je otpužila da radim protiv države, zato što sam u jednom od svojih tekstova kritikovao vlast, zbog toga su me uhapsili, a u zatvoru sam pretrpeo fizičko i psihičko maltretiranje, a to se nije promenilo ni nakon oslobađanja jer sam i na slobodi više puta pretučen od strane pristalica iranske vlade.

sahban

Menes u uhapsili jer sam u svojim pesmama kritikovao vlast, ali da li verujete da u Iranu nije dozvoljeno ni da pevate o ljubavi? Uravo je vlast ta koja vam govori o čemu da pevate! Kako to da prihvatim? Kako da živim u zemlji u kojoj demokratija ne postoji? U zemlji u kojoj nije dozvoljeno pevati o osećanjima, o ljubavi, o željama…Zašto je zločin deliti svoja osećanja sa drugima?! Da li ste znali da u Iranu ne smete da plešete dok pevate? Samo stojite. Ne smemo ni o slobodi da pevamo, traže od nas isključivo afirmativne pesme o režimu.

Zato sam otišao. Pokupio sam se sa svojom porodicom, mlađim bratom i njegovom ženom i detetom i otisnuli smo se ka boljem svetu, ka demokratskom društvu. Ne znamo šta nas čeka, puno smo platili krijumčarima da nas dovedu do Srbije, a ako otvore granice nastavićemo svoj put ka Evropi.

Pobegao sam iz svoje zemlje kao zločinac. I kriv sam. Kriv sam jer priznajem da sam umetnik, da stvaram, da pevam o životu, o ljubavi i o istini. I nemam nameru da prestanem.

 

Published by the Friedrich Naumann Foundation for Freedom with the support of Mikser House. The views expressed in this blog are those of the authors alone. They do not necessarily reflect the views of the Friedrich Naumann Foundation for Freedom.

 

Comments